Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-rektor slår alarm: - Evner ikke å hjelpe familiene

Jarle Dukic Sandven, rektor ved to ungdomsskoler i Oslo, sier systemet ikke klarer å ta hånd om alle.

KLARER IKKE Å HJELPE: Jarle Dukic Sandven, rektor på Bjørnåsen skole og Tiurleiken skole på Romsås, sier at systemet ikke klarer å hjelpe alle familier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLARER IKKE Å HJELPE: Jarle Dukic Sandven, rektor på Bjørnåsen skole og Tiurleiken skole på Romsås, sier at systemet ikke klarer å hjelpe alle familier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentrale navn sto på lista, da Oslo bystyre inviterte til høring om ungdomskriminalitet, utenforskap og utrygghet i hovedstaden mandag.

Flere var tydelige på hva kommunen burde gjøre og hva som ikke fungerte i kampen mot den økende ungdomskriminaliteten. Flere kunne fortelle om alvorlige forhold i Oslo øst, særlig Søndre Nordstrand bydel, samt om flere tjenester i bydelen som ikke fungerer.

Lederen av Konfliktrådet, Ellen Ystgaard Tjemsland, sa blant annet at det er mange som ikke ønsker å komme seg ut av kriminaliteten fordi de føler mer tilhørighet i gjengene enn ellers i samfunnet.

REKTOR: Else Birgitte Roscher-Nielsen, rektor ved Bjørnholt videregående skole. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REKTOR: Else Birgitte Roscher-Nielsen, rektor ved Bjørnholt videregående skole. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Null samarbeid

På spørsmål om hvor det svikter i kampen mot ungdomskriminaliteten, svarer Jarle Dukic Sandven, rektor på Bjørnåsen skole og Tiurleiken skole på Romsås, at det er systemet.

- Vi vet i stor grad hvem disse barnefamiliene er. De er i mindretall, og vi evner ikke å gå i hver enkelt familie og hjelpe dem. Det er det vi trenger å gjøre: Å gå ned på individnivå og stå i tiltak med de familiene. Det er det vi ikke får til, sier han til Dagbladet etter å ha talt i bystyresalen mandag.

- Hvordan skal man få til det?

- Vi må koordinere hjelpetiltak og skole. Vi har et system hvor det ikke er koordinerte innsatser. Skolen gjør noe, barnevern gjør noe, BUP noe. Det blir mange møter og det blir usynkronisert. Det handler om å samle og finne et system hvor man er mye mer koordinerte og målrettet sammen. Det får vi ikke til. Ressursene er der, men ikke samarbeidet og koordineringen, sier Sandven.

Savner bedre system

Else Birgitte Roscher-Nielsen, rektor ved Bjørnholt videregående skole, deler mye av de samme bekymringene. Hun sier at man trenger et bedre system som fanger opp alle.

- Jeg tror at vi som system, ikke bare skolen, må tenke annerledes og tidlig være obs på de elevene som trenger å oppleve mestring og tidlig innsats i ekstra stor grad, slik at man ikke skaper skoletapere. Når elever som er åtte år ikke kan lese og skrive, er det liten sjanse for at de fullfører videregående skole, sier rektoren.

DIREKTE: Fra Oslo bystyre. Video: Oslo kommune TV Vis mer

Roscher-Nielsen forteller at samfunnet har sviktet når elever fra tidlig alder føler seg mislykke, og føler at de ikke får det til.

- Gjengene kan tilby verdighet og tilhørighet. Vi som samfunn og skole må kunne tilby at de føler mestring og at de føler seg verdsatt, sier hun.

Foran Oslo bystyre og flere andre som møtte i rådhussalen mandag, sa hun at å innføre adgangskort på skolen i fjor har vært en suksess. Adgangskort ble innført på grunn av mange uønskede hendelser, både av salg av narkotika og rivaliserende ungdommer «som kom for å ta enkelte av elevene». En bieffekt var at også jenter som lever under sosial kontroll fra mannlige familiemedlemmer, følte seg trygge.

- Innføring av adgangskort kombinert med 90 minutter aktivitetstilsyn blant lærerne ute i fellesarealene, har bidratt til at voksne og ungdommer snakker sammen og skaper en trygghet som virker godt sammen, sier Else Birgitte Roscher-Nielsen.

Mye å gå på

Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo, sier at man er avhengig av samarbeid blant de ulike institusjonene.

- Kommunen har jævlig mye å gå på. Man må ha kunnskap om hverandre og personene som trenger hjelp. Vi setter disse sammen i ulike team, og håper og tror at det vil hjelpe, sier Johansen.

John Roger Lund, leder for Enhet Øst i politiet, har tidligere uttalt at nedgangen i ungdomskriminaliteten har blitt brukt litt som en sovepute. Byrådsleder Raymond Johansen sier til Dagbladet at dette ikke gjelder kommunen.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Nei. Det vil jeg ikke si. Jeg har styrt denne byen siden oktober 2015. Det har vært et sterkt fokus på dette, men vi har fått noen sjokkerende høye tall (på ungdomskriminaliteten journ.anm.), så man må se hvordan SaLTo-samarbeidet har fungert. I hvert fall fra byrådets side vil jeg ikke si at vi ikke har hatt veldig sterkt fokus på det, men det har vært en kort historie, sier Raymond Johansen til Dagbladet etter høringen.

SaLTo er samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge. Samarbeidet ble etablert i 2006.

503 Service Unavailable