Oslo ruster til unntakstilstand

Depoter med brostein avdekket. Demonstranter uten garanti for ikkevold. Parkeringsforbud i sentrum og politi på treningsleir. Slik er oppvarmingen til Verdensbankens konferanse i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens hovedstaden forbereder seg til den store demonstrasjonen mot Verdensbankens ABCDE-konferanse mandag, samles de første demonstrantene til en punktmarkering allerede fredag.

- Vi får inntrykk av at politiet forbereder seg til krig. Vi oppfatter det som et forsøk på å skremme folk fra å demonstrere og hindre byens normale liv. Når vi har lagt vår demonstrasjon til Oslo sentrum og ikke til Holmenkollen der konferansen arrangeres, er det for at folk flest i byen skal kunne høre vårt budskap, sier Vegard Hole i Oslo 2002.

Fredag står han i spissen for en punktdemonstrasjon utenfor Justisdepartementet i protest mot stengte grenser og det de oppfatter er en unødig oppblåst «unntakstilstand».

Ikkevolds-linje

Oslo 2002 er en sammenslutning som arrangerer en stor demonstrasjon mot Verdensbanken førstkommende mandag.

- Det er utrolig beklagelig at det er skapt forventninger om at det vil komme til voldelige konfrontasjoner, sier leder i Attac Norge, Vegard Hole.

Den globaliseringskritiske organisasjonen Attac er en av de 56 organisasjoner og fagforeninger som står bak Oslo 2002. De står samlet bak en ikkevolds-linje.

- Siden demonstrasjonene i Seattle har 3 millioner mennesker vært med på de store demonstrasjonene mot globalisering. Av disse har 99,5 til 99,9 prosent vært uten fredelige, hevder nestleder i Attac Norge, Halle Jørn Hanssen.

Advarer mot gatefest

Samtidig advarer Attac medlemmene mot å delta på «Reclaim the Streets» - en uoffisiell markering på Vaterland etter det store demonstrasjonstoget 24. juni.

På hjemmesidene til Blitz beskrives arrangementet som en gatefest.

Attac advarer medlemmene sine mot å delta, og begrunner det med frykt for bråk og sammenstøt med politiet.

Med på arrangementet er blant andre Internasjonale Sosialister (IS). Torsdag sa Mariette Lobo i IS at medlemmene neppe kommer til å holde seg passive, «dersom de blir angrepet av andre».

Lillevolden «amnesti»

Da NTB oppsøkte Blitz-huset i Oslo torsdag, ble journalisten sendt på dør med begrunnelse at Blitz har innført presseboikott i forbindelse med møtet.

Tidligere på dagen ble det kjent at politiet hadde bestemt at Stein Lillevolden ikke kommer til å bli pågrepet dersom han demonstrerer, til tross for at han nå er innkalt til soning.

- Forutsetningen er naturligvis at han ikke begår noen ulovligheter, sier informasjonssjef Inger Elisabeth Hindahl i Oslo politidistrikt til NTB.

Løs brostein

Om det skulle komme til konfrontasjoner i løpet av helgen eller under den store demonstrasjonen mandag, skulle eventuelle voldelige demonstranter ha lett for å finne løs brostein i sentrumsgatene.

NTB kunne onsdag melde at politiet kjente til minst ett brosteinsdepot der voldelige aksjonister kan finne skyts. På journalistens uformelle inspeksjonsrunde i Oslo sentrum torsdag, var det enkelt å finne løs brostein i flere gater.

Brostein ble brukt som ammunisjon av flere voldelige demonstranter under EU-toppmøtet i Göteborg i fjor.

Stenger sentrum

Det er ingen tvil om at byen forbereder seg til eventuelle gateslag. Torsdag begynte politiet å sette opp parkering- og stopp-forbudt skilt i sentrumsgatene, selv om de nye trafikkreguleringene ikke vil gjelde før lørdag. Fra lørdag morgen til onsdag midnatt blir det forbudt å stoppe med bil i Oslo sentrum.

Samtidig stenges sentrum for kollektivtrafikk. Verken T-bane, trikk eller buss kommer til å frakte passasjerer gjennom sentrum fra klokka 17 mandag.

  • Politiet har dessuten sikret seg nytt verneutstyr til en samlet verdi av 15 millioner kroner, skriver Osloposten. Ifølge lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er Oslo-politiet vesentlig bedre forberedt enn det svensk politi var før EU-toppmøtet i Göteborg i fjor.
GØTEBORG: Det er scener som dette, fra toppmøtet i Gøteborg, politiet - og de fleste andre - vil slippe å se i Oslo.
BROSTEIN: NTB var på rusletur i Oslo i dag, og fant en mengde løse brostein. Et farlig demonstrasjonsvåpen i urette hender.