Oslo sentrum skal overvåkes med videokameraer

Oslo: Oslo Sentralstasjon og to andre områder i sentrum vil allerede i løpet av høsten bli overvåket av videokameraer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konklusjonen kan trygt trekkes etter at justisminister Aud-Inger Aure tirsdag langt på vei ga Oslo-politiet grønt lys for et begrenset prøveprosjekt. Forsøkene med sentralt plasserte videokameraer skal deretter evalueres før en mer omfattende overvåkning kan settes i verk.

Forsøke alt

- Skal vi få bukt med volden i gatene, må vi gå nye veier og forsøke andre tiltak enn hittil, sa justisministeren etter et møte med Oslos politimester Ingelin Killengreen og byrådsleder Fritz Huitfeldt tirsdag. Temaet var kampen mot gatevold i landets hovedstad, og det var første gang de tre møttes.

Alle parter var enige om at dialogen mellom disse tre instanser skal fortsette. Justisminister Aure ga etter møtet uttrykk for at bekjempelsen av voldskriminalitet er så viktig at hensynet til personvernet må vike i spørsmålet om bruk av videoovervåkning.

- Voldsforbryterne skal ikke beskyttes, men saken har så mange sider at den nok først må behandles i statsrådsutvalget, sa justisministeren.

Politimester Ingelin Killengreen har planen for et mindre prosjekt på det nærmeste klar. Hun opplyste tirsdag at søknaden vil gå til Justisdepartementet i løpet av 14 dager og at hun regnet med en rask behandling.

Fylla har skylda

Politimesteren var ikke i tvil om de bakenforliggende årsakene til volden i Oslo sentrum.

- Vi kjemper mot et mønster som består i at ungdom sitter hjemme og drikker til rundt midnatt. Da drar de på stigende rus til sentrum og inntar restaurantene til klokka 03.00. Deretter blir det politiets sak å få dem hjem utpå morgenkvisten, sa politimesteren.

Hun var helt klar på spørsmålet om «fylla har skylda».

- Det er ikke synsing når jeg sier at alkohol er årsaken til mellom 70 og 100 prosent av voldsepisodene, avhengig av hvilke aldersgrupper det gjelder. Det er konstaterte fakta. Derfor ønsker politiet en endring i restaurantenes åpningstid slik at ungdommens atferdsmønster kanskje kan endres.

Politimesteren opplyste at torsdagen er blitt den store volds- og utedagen i Oslo. Da tilbyr restaurantene gratis inngangsbilletter til studenter og andre som ikke er bundet til å møte på jobb neste morgen.

Uenighet i Oslo

Det er kjent at Oslos liberale skjenkepolitikk lenge har bekymret politiet, men byrådet har ikke vært villig til å legge kursen om. Byrådsleder Huitfeldt var i sine kommentarer mest opptatt av å få flere ressurser til Oslo med den begrunnelse at politiet i landets hovedstad har mange offisielle, nasjonale oppgaver å ivareta.

Politimester Ingelin Killengreen sa også at hun trengte mer folk og penger, men innrømmet at voldsproblemet ikke kunne løses ved hjelp av økte ressurser alene.

- Forebyggende tiltak og utbygging av barnevernet er viktige oppgaver. Vi må komme bort fra en situasjon der Oslo sentrum nattestider er preget av fulle og halvfulle barn og ungdom, sa politimesteren.

<B>GRØNT LYS:</B> Justisminister Aud Inger Aure åpner for videovervåkning av Oslo sentrum.