Oslo sett nedenfra

Regissør Øystein Andresen (40) vil vise folk en virkelighet som ikke burde eksistere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLÅ PÅ TV 2 i morgen kveld, klokka 22:30. Se dokumentarfilmen «Varmere dager» som er spilt inn i fjor vinter. Møt Rikke (26), ei nydelig, ung kvinne i varmedress som leser romaner mens hun setter heroinskuddet. Møt vakre Helge som hentes fra gata til sykehus, med 41,7 i feber. Og våg ikke å tro at jeg sier at disse to er fine bare fordi jeg synes synd på dem. Se heller filmen. Får den deg ikke til å tenke og føle, er du laget av stein.

I FIRE ÅR har regissør Øystein Andresen (40) fulgt hjemløse i Oslo, det har blant annet resultert i tv-dokumentaren. Øystein har også en knallsterk livshistorie. Den kunne du lese i Magasinet over sju sider i går. «Det er ubegripelig at vi kan la folk ligge og fryse i hjel på gata», sier Øystein.«Her ute lever du i en krigssone, det er rått å være trakassert og syk. Det å ikke ha trygghet det er umenneskelig», sier han.

«Varmere dager» er en film om bostedsløse i Oslo, om rusavhengige. Filmens perspektivet er nedenfra, fra tiggerplassen på fortauet, fra t-banenedgangen der det går an å legge seg i soveposen fordi varmluft stiger opp. Byen ser annerledes ut nedenfra. På festdager som nyttårsaften og 17. mai blir kontrastene helt sinnssyke. Forakten som enkelte viser for dem som ligger nede, er rå. Men Øysteins, Rikkes og Helges film er også en poetisk oslofilm. Tigerstaden blir en annen om natta – sett nedenfra.

INGEN VET hvor mange bostedsløse det er. Mørketallene er store. Folk sover inntil husvegger, i oppganger, kjellere, på benker. Mange sover ute fordi de ikke klare å overnatte på de store hospitsene der Oslo kommune tilbyr bostedsløse nattely. På hospits er veldig mange ulike personer stuet sammen. Til felles har de rusproblemer, og mange har store psykiske problemer. De har på ingen måte valgt å leve vegg i vegg. Rikke takler ikke hospits, og velger heller kulda.

HOSPITSENE preges ofte av en merkelig kombinasjon av strikt kontroll, fri flyt og lite omsorg. Tidligere har oslobyrådet bare vist til antall senger, til statistikken: «Alle får tak over hodet hvis de bare vil». Det er godt å lese i Magasinet at Jøran Kallmyr (Frp), konstituert byråd for velferd og sosiale tjenester, sier han er kjent med problemene knyttet til hospitser. De verste stedene bør stenges og legges ned. Folk trenger trygghet.

BJARNE HÅKON HANSSEN var gjest hos Anne Grosvold på selveste fredagskvelden for å snakke om statlig heroin. Hanssen sier han gjerne vil bli husket som heroin-Hanssen. Ja, det blåser en mild, optimistisk bris over rus-Norge om dagen. Nini Stoltenberg roser broren Jens og regjeringen, for nye og bedre takter. Det er omsider tid for å lytte. Det må komme varmere dager.