Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-sjokk: Klart for samarbeidssamtaler

Venstre og MDG skal møtes til samarbeidssamtaler i løpet av svært kort tid, etter det Dagbladet erfarer.

BYTTER SIDE? MDG skal møte Oslo Venstre for å diskutere et tettere samarbeid. Møtet kommer til å finne sted om kort tid.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BYTTER SIDE? MDG skal møte Oslo Venstre for å diskutere et tettere samarbeid. Møtet kommer til å finne sted om kort tid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tidspunktet for møtet er ikke endelig bekreftet partene imellom, men møtet blir unnagjort i god tid før helgen, blir Dagbladet fortalt.

Tema for dette møtet blir «å drøfte et nærmere samarbeid mellom Venstre og MDG», etter det Dagbladet forstår. Hva dette samarbeidet kan bety for byrådsmakten i Oslo, er foreløpig ikke formalisert.

I helga meldte Aftenposten at MDG Oslo har invitert Venstre til samtale om byrådssamarbeid i Oslo. Samtalene kommer til å finne sted på hemmelig adresse, blir Dagbladet fortalt.

Invitasjonen kommer etter at Hallstein Bjercke (V) allerede på valgnatta fortalte til Dagbladet at Venstre ønsker å samarbeide med MDG.

- Vår plan A var et samarbeid med MDG, KrF og Høyre. Det ser vi ut til å være ett mandat unna. Vi ønsker å sette oss ned å snakke med MDG etter valget, sa Bjercke mens stemmene fortsatt ble talt opp.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser mandag kveld at det er snakk om byrådsforhandlinger mellom Venstre og MDG.

- Kontakten dreier seg ikke om noen form for forhandlinger mellom Oslo MDG og Oslo Venstre. Det er våre tre byrådspartier som skal forhandle. Vi har dialog med Rødt som har vært vårt støtteparti, sier han.

Samarbeidssamtaler

I dag forteller Bjercke til Dagbladet at han tror det kan komme gode ting ut av samtalene med MDG - men han vil ikke konkretisere eksakt hva.

- Jeg tror MDG og Venstre kan ha felles interesser av et tettere samarbeid, hvor pragmatiske løsninger i sentrum er den beste oppskriften for et bra Oslo, et Oslo hvor fløypartienes innflytelse begrenses.

- Skal dere diskutere et mulig byrådssamarbeid?

- Jeg ønsker ikke å forskuttere noe. Vi skal diskutere et nærmere samarbeid. Så langt har vi bare hatt en fire minutters samtale på telefon mens jeg var på jakt. Når vi møtes skal vi sette oss ned og prøve standpunktene våre mot hverandre og se hvor vi lander etter det. Jeg har lest MDGs partiprogram og er ikke motløs etter det.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Rødt eller MDG

Han avviser ikke samtaler med Arbeiderpartiet også, men sier Venstre ikke kommer til å ta intiativ til dette.

- Nå er det MDG som har invitert oss til samtaler, noe vi har takket ja til. Venstre er et liberalt og åpent parti, vi snakker med dem som ønsker å snakke med oss.

Dagbladet er kjent med at Venstre gjennom samtalene med MDG ønsker å tvinge partiet til å velge mellom dem og Rødt.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud er kritisk til at MDG og Venstre nå er på flørteren.

- Da er det merkelig at de går til Venstre. Jeg tror velgerne er litt overrasket over dette. De har vært tydelige på at de vil ha et fortsatt rødgrønt styre i Oslo, sa Evenrud til Dagbladet søndag.

SV-samarbeid

Også SV, som sitter i byråd med Ap og MDG i dag, ønsker ikke at Rødt erstattes i likningen til fordel for Venstre.

- Vi har samarbeidet godt med Rødt i denne perioden og ønsker å fortsette med det, skriver gruppeleder i Oslo SV, Sunniva Homås Eidsvoll i en SMS søndag.

Hallstein Bjercke er også ganske lunken til å diskutere politikk med SV.

- Vi skal snakke med MDG, men har ikke tenkt å invitere noen andre til samtaler, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media