Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-skole stengt av verneombudet

Frykter brann. Elevene sendt hjem kl 13.00 i dag.

STENGT PÅ UBESTEMT TID: Utdanningsetatens hovedverneombud har stengt deler av Marienlyst skole. - Arbeidet ved skolen er avsluttet til jeg sier den kan åpne igjen, sier Knut Myhrer. Fløyen på bildet er foreløpig ikke stengt. Foto: Scanpix
STENGT PÅ UBESTEMT TID: Utdanningsetatens hovedverneombud har stengt deler av Marienlyst skole. - Arbeidet ved skolen er avsluttet til jeg sier den kan åpne igjen, sier Knut Myhrer. Fløyen på bildet er foreløpig ikke stengt. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg har stengt deler av Marienlyst skole, sier Utdanningsetatens hovedverneombud Knut Myhrer til Dagbladet.

I dag ble elevene ved Marienlyst skole på Majorstua sendt hjem klokken ett, og deler av skolen stengt på ubestemt tid.

- 340 elever er sendt hjem. Dette er ungdomstrinnet på skolen. I tillegg er 60 lærere og det meste av administrasjonen stengt ute fra sine arbeidsplasser. Barneskoletrinnet er ikke involvert for de sitter i en annen fløy, opplyser rektor Ingjerd Eriksen.

Standardbegrunnelsen fare for liv og helse som hjemmel for stengingen.

- Det er mange forhold som har ført til at jeg tok denne avgjørelsen. Marienlyst skole er ikke ferdig, sier Myhrer.

Åpne flammer

- Skolen har ikke rømningsplan og det arbeides med åpne flammer og sveiseapparater på skolen. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd ved en brann på skolen, sier Myhrer.

Hovedverneombudet var på skolen fredag før skolestart og ble lovet at manglene skulle utbedres. Det har ikke skjedd. Ombudet forteller at de ansatte sliter på grunn av byggefeil og mangler.

- Her har man flyttet inn på en skole som ikke ferdig.

Elevene permittert
- Vi har store problemer med ventilasjon av bygget. På mandag 31. august var temperaturene under 19 grader i kontor og undervisningsarealene og ventilasjonsanlegget var i full drift. I dag 1. september var temperaturen over 27 grader og ventilasjonen så vidt i gang. I tillegg har det vært mye byggestøy i bygningen i undervisningstiden, informerer skolen på sine nettsider.

- Folk sliter på Marienlyst skole. Det er vanskelig å holde seg våken en hel dag, sier Knut Myhrer, som har gitt dispensasjon til at to personer kan jobbe i administrasjonens lokaler dersom det luftes kontinuerlig med åpne vinduer.

Ifølge Knut Myhrer ble elevene også permittert i fire dager i forrige uke som et resultat av at skolen er uferdig. Den avgjørelsen ble tatt av områdedirektør i Utdanningsetaten, Jo Fiske.

- Vi stengte ikke skolen, men hadde alternativ undervisning. De kom inn og fikk oppgaver på morgenen, som de løste utenfor skolen. Da var det brannalarmen som ikke fungerte. Det er ordnet nå, forklarer Fiske til Dagbladet.no.

Ansvar

- Det er utdanningsbygg som har ansvaret for at utbedringene ikke er blitt gjort, sier Myhrer, som har sperret alle deler av skolen der byggearbeid pågår.

Skolens gamle bygg er åpent og der kan det pågå undervisningen også i morgen, men Myhrer vil se an situasjonen etter hvor mange elever som blir presset inn.

Myhrer forteller at elevene har fått beskjed om å komme tilbake i morgen, men kan ikke love at det blir undervisning for alle.

- Vi kommer til å arrangere et møte med de ansatte på skolen i morgen klokken halv ni for å informere om hvorfor avgjørelsen er tatt.

Er fikset
- Vi må alltid rette oss etter hva hovedverneombudet sier, men det er viktig å få fram noen fakta her. Skolen ble stengt klokken 13 i dag. Vi håper at den vil bli åpnet igjen i morgen tidlig. De tingene vi har blitt bedt om å se på har vi utbedret i løpet av ettermiddagen, og så er det opp til hovedverneombudet å avgjøre om det åpnes i morgen, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisninsbygg.

- Blant annet blitt klaget på temperaturen og mengden luft. I går var det for kaldt. Så ble temperaturen skrudd opp, og så ble det åpenbart for varmt. Men nå er dette ordnet, sier hun. 

Ifølge kommunikasjonsdirektøren er dette et innstillingsproblem.

- Nye ventilasjonsanlegg er alltid en utfordring. Det var også mye kaldere i går enn i dag, og da ble også luftmengdene feil. I tillegg ble det klaget på byggeplasstøy. Det har vært så kaldt kjerneborring der i dag og i går. Her var avtalen med entreprenør at dette bare skulle gjøres på ettermiddagen, så det beklager vi, sier hun.

- Frykt for brann på grunn av manglende rømmingskart ble utbedret nå i ettermiddag. Bruk av åpen flamme har foregått utendørs de siste dagene for å legge et fallunderlag oppå taket av idrettshallen som ligger under jorden. Dette er arealer som ikke er tatt i bruk.  De deler av skolen hvor det foregår sveising innendørs, er avstengt  og sikret som byggeplass, understreker Thorsen.

Beklager
- Hovedverneombudet sier at skolen ikke er ferdig?

- Ja vel. De må han nesten spesifisere hva han mener med dette. Dette er et stort prosjekt som vil pågå helt fram til 3. kvartal 2010. Vi er forsinket, det må vi innrømme. Nordfløyen, som dette gjelder, skulle ut fra de opprinnelige planen være ferdig i februar 2009. Det klarte vi ikke. Alternativ ferdigstillelsesdato ble så satt til skolestart. Fløyen var ferdig til skolestart, men lærerne fikk for dårlig tid ti å flytte inn sine ting i læringsrommene. Det beklager vi, sier hun. 

Totalrammen for hele byggeprosjektet på skolen er på 510 millioner kroner. Ifølge Undervisningsbygg ser de ut til å holde denne rammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling