NYTT PROSJEKT:  Oslo kommune er blant de første i landet med et eget undervisningsopplegg for å forebygge radikalisering. I løpet av en dobbeltime skal lærerne avsløre ekstremister. Her er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og  Anniken Hauglie, byråd for kunnskap og utdanning.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NYTT PROSJEKT: Oslo kommune er blant de første i landet med et eget undervisningsopplegg for å forebygge radikalisering. I løpet av en dobbeltime skal lærerne avsløre ekstremister. Her er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Anniken Hauglie, byråd for kunnskap og utdanning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Oslo-skolen med prosjekt for å avsløre ekstremister

Skolebyråd Anniken Hauglie (H) er positiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune er blant de første i landet med et eget undervisningsopplegg for å forebygge radikalisering. I løpet av en dobbeltime skal lærerne avsløre ekstremister.

Gjennom diskusjon, samtale og hypotetiske eksempler skal elevene lære om hatkriminalitet, voldelig ekstremisme og radikalisering, skriver Aftenposten.

Hensikten med opplegget er å gi lærerne mulighet til å fange opp tegn på skadelig radikalisering, samt dialog og å lytte til elevenes refleksjoner rundt temaet.

Selv om opplegget er gjennomført i løpet av en dobbeltime, mener skolebyråd Anniken Hauglie (H) at det har sin hensikt.

- Noen mennesker ser ut til å få radikaliseres i fred. Å få satt det på dagsordenen i skolen, å få noen sosiale korrektiver for elever som flørter med radikale synspunkter, mener jeg er et verktøy for forebygging, som er det skolen skal gjøre, sier Hauglie.

Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen mener opplegget generelt er godt. Han tror opplegget vil kunne gi effekt, selv om det kan bli vanskelig å bevise.

- Vi vil aldri få vite hvor mange som blir stoppet med et slikt opplegg. Men det er med på å bygge normative barrierer mot å gå inn i en voldelig utvikling, og det er det som forebygger kriminalitet og ekstremisme best, sier Bjørgo.

(NTB)