MEDIETRENT:- Det er dumt å late som du ikke vet, hvis mediene allerede vet det, sier rektor Øyvind Bibow Hansen etter å ha vært på medietreningskurs med Burson-Marsteller. Foto: Christian Roth Christensen
MEDIETRENT:- Det er dumt å late som du ikke vet, hvis mediene allerede vet det, sier rektor Øyvind Bibow Hansen etter å ha vært på medietreningskurs med Burson-Marsteller. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Oslo-skolen vil bruke tre millioner til PR-drill

PR-firma medietrener Oslo-rektorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-skolene har denne uka blitt beskyldt for juks og verdiløs drilling for å hevde seg i nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk lesning.

Nå viser det seg at det ikke bare er elevene som drilles.

- Snakk tydelig Utdanningsetaten har inngått en rammeavtale om medietrening med PR-firmaet Burson-Marsteller, til en verdi av opp til 2-3 millioner kroner. Avtalen går over inntil fire år.

- Vi var samlet seks rektorer sammen med personer fra dette Burson Marsteller-firmaet som arrangerte det. Vi fikk mest praktisk trening i å stå foran et TV-kamera, forteller rektor Øyvind Bibow Hansen ved Rødtvet skole i Groruddalen.

Rådene de fikk var for eksempel å snakke saktere, levere et tydelig budskap, og ikke å framstå som famlende.

Alle tilbys kurs - Det handlet om å komprimere et budskap så det blir tilpasset de tilmålte minuttene og sekundene du har til rådighet på TV, forteller Øyvind Bibow Hansen. I tillegg var det en gjennomgang av hva som fungerer i ulike medietyper.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Utdanningsetaten har cirka 50 rektorer til nå gjennomført kurset, som går over to halve dager. Alle de 175 rektorene i Oslo får tilbudet, i tillegg til assisterende rektorer og ansatte i utdanningsadministrasjonen.

- Pynter ikke I boka «Kunnskapsbløffen», som kom ut tirsdag, hevder Magnus Marsdal i den venstreorienterte tankesmia Manifest Analyse at konkurranse mellom skoler fører til juks og drilling før nasjonale prøver.

Han skriver også om «omdømmesyke» og om en Oslo-skole som har egen «omdømmeansvarlig».

Trine Melgård tror ikke skolene pynter på virkeligheten for å være attraktive i det frie skolevalget.

- Oslo kommune er den mest transparent i landet, hvor foresatte og andre med et tastetrykk kan skaffe seg full oversikt over skolenes nøkkeltall, resultater, innsats og utfordringer, sier hun.

Kommuniserer selv Øyvind Bibow Hansen synes det er naturlig at han, som skolens leder, tar seg av kommunikasjonen med mediene.

- Lærerne kan ytre seg om nasjonale prøver, men når de jobber på Rødtvet, er de en representant for skolen, og ikke for seg selv, sier han til Dagbladet.