Oslo-smitten: - Det er tungt

Helsebyråd Robert Steen erkjenner at Oslos befolkning lider, men understreker at faren ikke er over. Han er bekymret for kapasiteten på sykehusene.

OSLO: - Folk er slitne, sier helsebyråd Robert Steen. At en kommune går løs på en annen, i en tid som dette, synes han er trist og upassende. Reporter: Angelica Hagen. Video: Edward Stenlund. Vis mer
Publisert

Oslo har igjen måtte stramme inn på smitteverntiltakene. Nå er alle butikker og serveringssteder stengt.

Siden november har treningssentrene og alkoholservering vært stengt, og Oslo-folk skal helst unngå å besøke hverandre.

Nå er det såkalte reproduksjonstallet, R-tallet, i hovedstaden «skremmende høyt» på 1,4 - noe høyere enn tallet for Norge, som er på 1,3.

HAR FORSTÅELSE: Helsebyråd Robert Steen har forståelse for at Oslo-folk sliter med de strenge tiltakene. Foto: Heiko Junge / NTB
HAR FORSTÅELSE: Helsebyråd Robert Steen har forståelse for at Oslo-folk sliter med de strenge tiltakene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Dagbladet har spurt helsebyråd Robert Steen hva han tenker når han ser byen, som vanligvis er så full av liv, i den tilstanden den er i nå.

- Det er tungt. Når vi på pressekonferansen på søndag måtte stramme til igjen, var det ikke slik vi ville starte året. Jeg husker da vi gikk mot jul og vi skulle få vaksiner på nyåret. Svein Andersen fikk den første vaksinen på Ellingsrudhjemmet. Det var stor grad av forhåpninger om at vi var gjennom det verste, sier han.

- Men så kom det færre vaksiner enn antatt, de kom ikke like fort, og AstraZeneca-vaksinen kunne ikke brukes på de eldre enn 65 år. Dette er tungt for veldig mange.

- Ikke gladmeldinger

- Nå er det veldig lave coronadødsfall og Oslo-folk har levd med strenge tiltak veldig lenge. Hvor lenge er det forholdsmessig å fortsette på denne måten?

- Det er et veldig godt spørsmål. Nå er det først og fremst alvorlig sykdom og død, samt overbelastning av helsesystemet, som har vært den store frykten. Det er fortsatt slik at selv om det er liten risiko for død, er ikke faren over.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

Steen understreker at frykten er at antall sykehusinnleggelser skal legge beslag på kapasiteten i helsevesenet. Han viser til at Ahus har tredoblet antall sykehusinnleggelser de siste 14 dagene, og nå er på gult nivå.

- Det skal ikke mye mer til før helsevesenet får for mange pasienter. Det vil gi utfordringer om vi havner i en bilulykke eller får kreft, samt andre situasjoner der vi trenger hjelp. Selv om risikogrupper er vaskinert, vil for mange sykehusinnleggelser ta ned samfunnet vårt. I tillegg til helsevesenet, vil alle i nærheten av smittede måtte gå i karantene. Om dette rammer sykehjem, hjemmetjeneste og andre viktige funksjoner, stopper samfunnet opp.

Han legger til:

- Det er ikke gladmeldinger dette her.

Får vaksiner

Han understreker at det er den britiske varianten som har skylda for at vi igjen må stramme til på smitteverntiltakene.

- Den er mer smittsom enn vi er vant til. Nå må vi forholde oss til nye regler, holde mobiliteten nede og være enda flinkere til å holde avstand. Jeg tror det er mulig å få ned R-tallet. Det var først og fremst den britiske mutanten som overrasket oss med sin kraft og smittespredning.

Tirsdag kom nyheten om at FHI anbefaler en endret vaksinestrategi. Nå skal Oslo prioriteres. Bydeler med mye smitte skal få 20 prosent flere vaksiner.

Samtidig viser FHIs ukerapport for uke 8 at smitten er stor over hele Oslo og Viken, og at smitten stiger i alle landets fylker.

- Jeg tror både Camilla Stoltenberg i FHI og helseminister Bent Høie var tydelige på at skjevfordelingen i vaksiner ikke vil ha noe å si for smittetrykket, men for sykdom og død. Så må vi ta en ny diskusjon for å bruke vaksinene for å bekjempe smittespredning og smittetrykk når risikogruppene er vaksinert.

Kommunen skal nå vurdere om de også vil skjevfordele sine vaksiner til bydeler med høyt smittetrykk.

- Uansett er hovedoppgaven å få flest mulig vaksiner samlet sett slik at vi kan få opp tempoet både i Oslo og i andre kommuner.

Vil unngå tredje bølge

Heller ikke hos helsebyråden, ble angrepene fra Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) tatt godt imot. Mandag møttes de to i Politisk Kvarter hos NRK, der han gjentok kritikken mot Oslos coronahåndtering.

Nå sier Steen at det var første gang han har opplevd at en kommune går løs på en annen uten å egentlig ha noe grunnlag for det.

- Det er trist og passer seg dårlig, og ikke det vi trenger når folk begynner å bli sliten og lei. Så er det ikke uvanlig at man kan bli urimelig når man er sliten, men da er det opp til politisk ledelse å være de voksne, sier helsebyråden.

OPPHETET: Stemningen ble opphetet, mellom helsebryåd Robert Steen og Molde ordfører Torgeir Dahl, under en debatt på NRK. Video: NRK. Vis mer

Molde er blant kommunene som nå kan bli nødt til å gi fra seg vaksinedoser til Oslo. Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Dahl om dette, men har ikke fått svar.

Selv om Steen erkjenner at Oslo har et høyere smittetrykk enn resten av landet, tror han ikke hovedstaden er inne i en tredje bølge.

- Men vi kan komme dit om vi ikke følger smittevernreglene, fastslår han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer