Oslo som fredsbyen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oslo har igjen vært vertsby for fredssamtaler på høyeste plan. Og under høytideligheten til minne om tidligere statsminister Yitzhak Rabin, omtalte USAs president Bill Clinton Oslo som «The City of Peace» - fredsbyen. Det er slett ingen dårlig betegnelse siden byen årlig nettopp står i fredens tegn som vertsby for vinnerne av Nobels fredspris. Byen har derfor allerede et internasjonalt ry som fredsby også uavhengig av den amerikanske presidents vel gjennomtenkte bemerkning.
  • Men når dette bildet av Oslo er i ferd med å festne seg, bør også byen og landets myndigheter søke å utnytte det som et fortrinn, både politisk og i turistmessig sammenheng. Det er rimelig å anta at mange mennesker nettopp drar til Oslo fordi de har sett TV-overføringer eller avisoppslag fra fredsprisutdelinger eller nå Midtøsten-forhandlingene. Men hvor finner de konkrete uttrykk for at byen virkelig er «fredsbyen»? Hvor er byens «fredssenter», hvor er «Nobel-museet» der de kan skaffe seg informasjon og kunnskap?
  • Dessverre eksisterer det ikke, bortsett fra at vi har Nobel-instituttet. Men det finnes planer om et Fredsprissenter og et Senter for studier av menneskerettigheter og folkemord. Planene om et Fredsprissenter foreligger nærmest som klargjort prosjekt, og venter bare på at staten finner et høvelig hus. Men nå foreligger også det i den gamle vestbanebygningen, som ikke lenger er aktuell som en del av operakomplekset. Og under forberedelsene til salg av Villa Grande på Bygdøy ble denne staselige bygningen foreslått som Norges holocaust-senter.
  • Det er blitt sagt at Norge bør kompensere ulempen med å være utenforland i europeisk sammenheng ved å utnytte sin rolle som fredspristildeler, og tilrettelegger for fredsdiplomati, slik f.eks. Finland gjorde i den kalde krigens periode. Men en by som skal fortjene å bli omtalt som «fredsbyen» trenger institusjoner som konkrete vitnemål om denne rollen. De arrangementene som nettopp er avviklet bør bli det puff som får politikerne til å reagere positivt på de konstruktive forslagene som allerede foreligger.