Oslo som kulturby

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er flott at Oslos politikere nå samler seg om en søknad om å gjøre byen til europeisk kulturby i 2011. Det året skal Universitetet i Oslo markere 200-årsjubileet for sin grunnleggelse. Universitetet har til nå vært landets fremste kulturinstitusjon, en bærer av unik kunnskap som har utdannet våre fremste ledere siden det frie Norge ble skapt. Vi kom rett nok pinlig mange hundreår etter våre naboland, men Universitetet har vært like viktig for vår kulturelle vekst for det.
  • Men om et universitetsjubileum er selve påskuddet, er det mange andre gode grunner for at Oslo bør søke status som kulturby. En rekke andre nasjonale institusjoner vil da være plassert i nye hus. Det gjelder først og fremst Operaen, men også det nye biblioteket på Vestbanen med tilhørende fredsprissenter og Nasjonalbiblioteket. Utbyggingen av Tjuvholmen med sine luftige kulturprosjekter vil være i gang, Bankplassen med det nye arkitekturmuseet med Sverre Fehns paviljong vil for lengst være på plass, og universitetsmuseene på Sørenga vil være åpnet. Og hvis alle gode makter står byen bi, kan kanskje til og med kunstmuseene ha funnet en bedre tilværelse på Tullinløkka.
  • Det er med andre ord mye som kan fylles med god kultur. Men det forutsetter at politikerne også forstår at det trengs en kulturpolitikk for byen og landet som er drevet fram av en kulturpolitisk vilje, og ikke framstår som summen av alle gode ideer kjempet igjennom av spredte interessegrupper. Det trengs en visjon. Det samme gjelder selvsagt også for å oppnå kulturbystatus: Også den må ha et konsept og drives fram av en idé som strekker seg ut over det pekuniære som alltid følger av den turistsatsingen som naturlig hører med.
  • Det er lang vei fram til en eventuell kulturbystatus for Oslo. Det forutsetter et nasjonalt løft, også økonomisk. Allerede der finnes det lunefulle snubletråder i det norske systemet. For er det rimelig å tro at distriktene vil godta at det på ny satses hundrevis av millioner på kultur i Oslo? Hvis våre politikere evner å se Oslo som landets hovedstad også i kulturelt henseende, burde ikke det være noe problem. En vellykket kulturbysatsing kan gi impulser for hele landet.