Oslo Sp vil lokke med ny EU-kamp

Oslo Senterparti frykter at en ny runde om norsk EU-medlemskap er på trappene og går inn for en opprustning av Nei til EU. Unionen blir ikke mer «spiselig» av at forsvars- og sikkerhetspolitikken blir innlemmet i samarbeidet, sier hovedstadens Sp-lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en resolusjon fra årsmøtet heter det at Arbeiderpartiet og Høyre har like dårlige argumenter som før for å få Norge inn i unionen og at Senterpartiet ikke ønsker en ny debatt om medlemskap.

- Signaler fra flere, og spesielt fra Ap-leder Thorbjørn Jagland, tyder på at det er tendensene til et utvidet forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid i EU-regi og den forestående utvidelsen som skal brukes som kronargument og brekkstang for å reise det nye kravet om EU-medlemskap, heter det.

Ingen ny situasjon

Men svaret fra Oslo Sp er at dette slett ikke innebærer noen «ny situasjon».

- Det norske folk kjente til at begge disse prosjektene sto på EUs kortsiktige dagsorden da Norge holdt sin folkeavstemning 28. november 1994. Nå, som den gang, er det motstanden mot å avgi nasjonal suverenitet som er det avgjørende for det norske folk. Norge har sagt nei ved flere folkeavstemninger. Det burde ja-siden respektere, sier Oslo Sp.

Partilaget frykter at presset vil øke i tiden fram til neste stortingsvalg, og oppfordrer nei-siden til fornyet innsats for å gjenreise Nei til EU som en bred, folkelig og tverrpolitisk bevegelse.

(NTB)