Oslo splittet i to

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELEVER PÅ de hvite Oslo-skolene er vinnere mens elevene på skoler dominert av minoritetselever er tapere. Dagsavisen har sammenliknet karakterer på avgangseksamener ved Oslo-skoler med lavest minoritetsandel med skoler med høyest minoritetsandel. De fem nærmest Blenda-hvite skolene oppnår i snitt en hel tallkarakter mer i kjernefagene norsk, matte og engelsk enn minoritetsskolene. Eller for å ta det fag etter fag – farge mot farge: Norsk: 3,9 ved hvite skoler mot 2,9 på minoritetsskoler. Matematikk: 4,0 mot 2,8. Engelsk: 4,5 mot 3,6.

TALLENES TALE blir ikke mer krystallklare: På Hersleb skole i Oslo indre øst har 94 prosent minoritetsbakgrunn. På Gran på Furuset er andelen 93 prosent og skolene i Groruddalen og på Holmlia følger tett på. Over til Blenda: Midtstuen skole på beste vestkant har bare 9 prosent med minoritetsbakgrunn. (Snakker om umoderne skole.) Nordseter på Ekeberg og Engebråten på Kjelsås har også under ti prosent. Ikke bare på Oslo vest er skolehverdagen hvit, men også på vestkanten på østkanten, altså Nordstrand/ Ekeberg og Kjelsås.

OSLO HAR ALLTID vært delt i øst og vest. Men byen vår har de siste 15 åra forandret seg radikalt. Vil du se dagens Oslo, sleng deg på T-banen. Reis fra øst til vest – eller motsatt. Fra Frognerseteren til Bergkrystallen. Eller fra Vestli som er siste stopp i Groruddalen til Majorstua. Det er 99 prosent sjanse for at du gjetter riktig om hvem som går av hvor. Det er sjokkerende at utskiftning av passasjerene er så total. Deler av Oslo – for ikke å snakke om Bærum – likner fortsatt på 50-tallet. Ingenting har skjedd. Oslo er en segregert, fullstendig delt by. Det som er oppsiktsvekkende er at det ikke er noe tema. Det er visst ikke noe problem.

JO DA, selvsagt har jeg fått med meg at Jan Bøhler er veldig opptatt av Groruddalen og utfordringene der. Og i Dagsavisen er den unge Ap-politikeren Hadia Tajik på banen: Fastgrodde bosettingsmønstre og skolesegregering må nå tas på alvor. Også en rektor på en hvit skole mener at elevene mister viktig, moderne mangfoldkompetanse. Er det så noe på gang? Kan delte Oslo bli et tema i valgkampen kanskje? Siden politikerne for tida er så veldig opptatt av integrering? Niks. Aldri livet. Det er alt for alvorlig. Og uhåndterlig. Klasseforskjeller snakkes det lite om. Argumenter mot klasseforskjeller gir ingen nye velgere. Nei til hijab derimot.

I KØBENHAVN åpner politikerne nå for å tvangsflytte elever for å stoppe gettoiseringen, slik de allerede gjør i Århus. Oslos skolebyråd Torger Ødegaard avviser slike tiltak og påstår at Osloskolen ligger i forkant for å bidra til sosial mobilitet.

Elever kan ikke tvinges til å busses ut av nærmiljøet sitt. Men kanskje kan skolemiksing oppmuntres? Ekstreme skoleforskjeller vil forfølge elevene hele livet. For hva teller for å lykkes for unge med minoritetsbakgrunn? Kriteriene er: Prikkfritt norsk, god utdanning, maks integrering. Det skader heller ikke med gode kontakter. Er det noe vestkantungdommer vet, er det at man alltids kan ringe en gammel skolekamerat hvis det butter i livet.

JEG KJØRTE med en somalisk taxisjåfør som skal sende datteren på skole vestover. Han sier han vil gi henne den beste starten. Veldig mange foreldre er bekymret for at ungene deres bare blir gående sammen med «bare utlendinger». Den hvite flukten har derimot nesten stoppet, i alle fall fra sentrumsbydelene. Når så du sist en innvandrer på Grünerløkka? Innvandrerne presses lenger ut. Oslo likner på andre storbyer som vi ikke så gjerne sammenlikner oss med.