Oslo splittet i to

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ELEVER PÅ de hvite Oslo-skolene er vinnere mens elevene på skoler dominert av minoritetselever er tapere. Dagsavisen har sammenliknet karakterer på avgangseksamener ved Oslo-skoler med lavest minoritetsandel med skoler med høyest minoritetsandel. De fem nærmest Blenda-hvite skolene oppnår i snitt en hel tallkarakter mer i kjernefagene norsk, matte og engelsk enn minoritetsskolene. Eller for å ta det fag etter fag – farge mot farge: Norsk: 3,9 ved hvite skoler mot 2,9 på minoritetsskoler. Matematikk: 4,0 mot 2,8. Engelsk: 4,5 mot 3,6.

TALLENES TALE blir ikke mer krystallklare: På Hersleb skole i Oslo indre øst har 94 prosent minoritetsbakgrunn. På Gran på Furuset er andelen 93 prosent og skolene i Groruddalen og på Holmlia følger tett på. Over til Blenda: Midtstuen skole på beste vestkant har bare 9 prosent med minoritetsbakgrunn. (Snakker om umoderne skole.) Nordseter på Ekeberg og Engebråten på Kjelsås har også under ti prosent. Ikke bare på Oslo vest er skolehverdagen hvit, men også på vestkanten på østkanten, altså Nordstrand/ Ekeberg og Kjelsås.

OSLO HAR ALLTID vært delt i øst og vest. Men byen vår har de siste 15 åra forandret seg radikalt. Vil du se dagens Oslo, sleng deg på T-banen. Reis fra øst til vest – eller motsatt. Fra Frognerseteren til Bergkrystallen. Eller fra Vestli som er siste stopp i Groruddalen til Majorstua. Det er 99 prosent sjanse for at du gjetter riktig om hvem som går av hvor. Det er sjokkerende at utskiftning av passasjerene er så total. Deler av Oslo – for ikke å snakke om Bærum – likner fortsatt på 50-tallet. Ingenting har skjedd. Oslo er en segregert, fullstendig delt by. Det som er oppsiktsvekkende er at det ikke er noe tema. Det er visst ikke noe problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer