SPARER PENGER: Oslo-sykehusene sparer 1,4 millioner kroner på nytt legemiddel. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SPARER PENGER: Oslo-sykehusene sparer 1,4 millioner kroner på nytt legemiddel. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Oslo-sykehusene sparer 1,4 millioner på nytt legemiddel

Men ikke alle mener at det billigere alternativet er like trygt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo universitetssykehus (OUS) kutter regningen fra 1,7 millioner kroner til 300.000 kroner ved å bytte legemiddel til bruk på blant annet intensivpasienter.

Fram til i fjor høst benyttet OUS adrenalinmedikamentet Noradrenalin. Det kostet 1,7 millioner kroner i året. Ved å gå over til konkurrenten Arterenol, slipper OUS unna med en årlig kostnad på 300.000 kroner. Den nye medisinen brukes nå på rundt halvparten av alle intensivpasienter ved OUS til enhver tid, melder NRK.

OUS tok avgjørelsen etter å ha forhørt seg med de medisinsk ansvarlige ved sykehuset. OUS innhentet også faglig råd fra den offentlige legemiddelrådgivningstjenesten Relis. De ansatte hadde ingen innvendinger, men det hadde Relis.

- Det har kommet rapporter på at preparatet har forlenget blødninger, gitt kraftig fall i blodtrykk og at det har ført til alvorlige allergiske reaksjoner, sier farmasøyt og spesialrådgiver Kirsten Myhr i Relis.

Men Arterenol er like trygg som Noradrenalin, mener seksjonsoverlege Johan C. Ræder, som er medlem av legemiddelkomiteen ved Oslo universitetssykehus.

Han får støtte av Sanofi-aventis Norges daglige leder Aksel Tunold. I løpet av tolv år har det på verdensbasis blitt meldt om 50 bivirkninger, ifølge produsenten.

(NTB)