Corona

Oslo-tallet som bekymrer

Til tross for økende smitte er det god kapasitet på testing, sporing og sykehus i hovedstaden, men helsebyråd Robert Steen (Ap) peker på et spesifikt smittetall som kan gi problemer.

ØKENDE SMITTE: Det er registrert 81 nye coronasmittede i Oslo det siste døgnet. Smittetrenden er økende. Foto: Berit Roald / NTB

ØKENDE SMITTE: Det er registrert 81 nye coronasmittede i Oslo det siste døgnet. Smittetrenden er økende. Foto: Berit Roald / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

Det er registrert 81 nye coronasmittede i Oslo det siste døgnet. Antallet coronainnlagte har holdt seg under ti hele juli, og TISK-kapasiteten - som er testing, isolasjon, sporing og karantene - er god i hovedstaden.

Likevel er smittetrenden økende. Gårsdagens smittetall har ikke vært høyere siden 4. juni, da tallet var 93. Tallene overrasker ikke helsebyråd Robert Steen (Ap).

Ferie fra smittevern

- Det er nok dessverre som forventet. Kanskje med et lite unntak fra påske i år, har all ferieavvikling siden pandemien startet i mars, medført en økning i smitte. Dette vet vi og det var vi forberedt på, sier Steen til Dagbladet og utdyper:

- Årsak til økningen etter ferier er så banalt som at vi øker mobiliteten, møter flere og flytter på oss mer. Vi tar ferie fra de grunnleggende smittevernreglene, sier helsebyråden.

HELSEBYRÅD: Robert Steen (Ap), helsebyråd i Oslo, er optimistisk for høsten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELSEBYRÅD: Robert Steen (Ap), helsebyråd i Oslo, er optimistisk for høsten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå venter Steen en smitteøkning de neste ukene. Likevel er han optimist for høsten.

- Vi er i en situasjon hvor vi begynner å få høyere vaksinasjonsgrad, og 80 prosent har fått det første stikket. Det betyr at smittesituasjonen i Oslo er en annen i dag enn etter sommeren fjor. Alvorlighetsgraden hvis befolkningen får mye smitte, er ikke så stor siden vi har vaksinert mange, sier han.

Steen observerer at smitten i størst grad har økt blant dem som har feriert i Norge og i utlandet.

- Jeg tror at de neste dagene og ukene kommer smittetallene til å gå noe oppover. Jeg opplever at TISK-regimet fungerer, og at vi fanger opp smitte tidlig.

«Høyere trøkk»

Torsdag morgen sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRKs «Nyhetsmorgen» at kommunenes smittesporingsarbeid er det mest krevende nå. Det har tidligere blitt pekt på at det blir det stadig vanskeligere å drive aktiv smittesporing etter hvert som folk har flere nærkontakter.

Steen stiller seg bak Høie, og opplyser at TISK-strategien er god i Oslo kommune, men understreker at arbeidet er mer krevende nå som flere tiltak er lempet på.

- Høie har rett om smittesporing i mer åpne samfunn, siden vi får flere nærkontakter og dermed blir det flere å smittespore. Trøkket blir relativt sett høyere for smittesporerne. Derfor sier jeg: Hold avstand, behold god hygiene og hold dere i karantene om dere er nærkontakt, smittet eller vært på reise, sier Steen.

I smittetoppen i Oslo i mars, da det ble satt smitterekorder, nærmet TISK-strategien seg bristepunktet. I uke 11 ble det registrert 2462 smittede.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad legger vekt på at den videre gjenåpningen av samfunnet avhenger av at det videre vaksinasjonsprogrammet går som planlagt, antall innlagte på sykehus ikke øker og t antall smittede i befolkningen holder seg lavt. Vis mer

Ingen nøyaktig vitenskap

- Hvor mye smitte tåler vi nå?

- Hvis man gjør en sammenlikning hadde vi i mars i underkant av 2500 smittede på ei uke, og nesten 400 smittede om dagen. Da testet og smittesporet vi, men da utfordret det smittesporingssystemet vårt. Med 300-400 smittede om dagen utfordrer det systemet vårt, sier han.

Steen tar forbehold om at det for tida er mer krevende å smittespore når mange har flere nærkontakter enn tidligere, og mener derfor at 300 daglige smittede kan bli utfordrende.

Han understreker at dette ikke er «noen nøyaktig vitenskapelig analyse», men at de tenker slik av beredskapsmessige grunner.

- Med daglige smittetall på 80-tallet og under 100 utfordrer vi ikke kapasiteten, sier han, og legger til at dersom det daglige smittetallet skulle nærme seg 300, kan det skape utfordringer for smittesporingssystemet i Oslo.

- Tror du vi kommer til å bikke 300 daglige smittede?

- Det er to ord jeg aldri skal bruke: Det er «aldri» og «alltid». En pandemi er i hvert fall én ting og det er uforutsigbar. Så lenge vi ikke får en ny mutant som er mer aggressiv og gir vaksinene redusert effekt, tror jeg ikke vi kommer tilbake til de tallene, sier han.

Kommer med bønn

Til tross for at helsebyråden er optimistisk for høsten, er han opptatt av å minne Oslo-folk på pandemien fortsatt er et faktum.

- Denne kraftige økningen i smittetall minner oss som samfunn, innbyggere og individer kraftfullt om at smitten fortsatt er der. Corona er ikke noe du ønsker deg, men noe du bør unngå. Jeg vil oppfordre Oslo-folk til å holde meteren, holde god hygiene og bruke munnbind hvis det er vanskelig å holde avstand, sier Steen.

- Tror du det kan bli aktuelt med tiltak seinere?

- Jeg håper ikke det. Jeg har sagt at når Oslo åpner gjør vi det med premisset om at vi gjør det for evig, sier helsebyråden, og legger til at smittesituasjonen i hovedstaden følges tett.

Forrige uke utsatte regjeringen trinn fire i gjenåpningsplanen som følge av bekymringen for deltavarianten. En ny vurdering av trinn fire vil gjøres i midten av august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer