Kampen om hovedstaden

Oslo trenger meg

Raymond Johansen har tenkt å vinne kampen om Oslo for tredje gang. Byrådslederen frykter kutt i velferd og privatisering dersom Høyre får makt. Men Høyre mener ingen sentralt i Ap faktisk lytter til Johansen lenger.

BRA FOR NORGE: - Å ha en politisk leder som har kamp mot forskjeller og utenforskap som sin viktigste ambisjon, er bra for Oslo og bra for Norge, sier Raymond Johansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BRA FOR NORGE: - Å ha en politisk leder som har kamp mot forskjeller og utenforskap som sin viktigste ambisjon, er bra for Oslo og bra for Norge, sier Raymond Johansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

- Jeg er utrolig stolt over det vi har gjort i Oslo, men det er ekstremt mye mer å gjøre. Å ha en politisk leder som har kamp mot forskjeller og utenforskap som sin viktigste ambisjon, er bra for Oslo og bra for Norge, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Han legger raskt til:

- Og så må jeg få si at jeg er veldig fornøyd med å ha holdt byrådet sammen i sju år, med tre partier. Mitt inntrykk er at de partiene går til valg på det samme.

Høyre utfordrer

Ap og samarbeidende partier styrer nå de fleste store byene i Norge. Men et framstormende Høyre har ambisjoner om å ta makten i flere av dem. Mye står på spill. Ap ligger på noen stortingsvalgmålinger på under 20 prosent, og i flere byer, som Trondheim, Bergen og Bodø, har kjente Ap-profiler takket for seg.

Men Raymond Johansen gir seg ikke. Han har vært byrådsleder i hovedstaden siden 2015. Etter lang betenkningstid varslet han tidligere i høst at han er kampklar for en tredje periode.

- Å overlate makten til Eirik Lae Solberg og Høyre, er ikke noen opsjon, slår Johansen fast.

I øyeblikket gir ikke meningsmålingene Ap drahjelp: På Ipsos stortingsmåling for oktober får Ap 18, 1 prosent.

- Sånne målinger er dypt bekymringsfulle, og vi må alle jobbe beinhardt hver eneste dag for å snu dette. Det gjelder alle i regjering og alle tillitsvalgte andre steder, sier Johansen.

Større forskjeller

Han leder komiteen som skal utforme programmet Ap i Oslo skal gå til valg på.

- Oslo er byen hvor de aller fattigste og de aller rikeste bor. Nå har vi en dyrtid der fattigdomsutfordringene kan bli større, og kan skape uro. Pandemien både avdekket og forsterket klasseforskjeller. Den var et forstørrelsesglass for å se forskjeller, for eksempel i helse.

Og den var en ulikhetsmaskin. Mange falt utenfor arbeidslivet, og en del av dem er ikke kommet tilbake, selv om vi mangler arbeidskraft. Å ha forståelse for de sosiale utfordringene i en by, er viktig.

- Jeg kjenner Oslo, jeg har bodd her hele mitt liv. Å ha en klar politikk på dette, og gå inn i områdene med ekstraordinære tiltak for å få deltakelse, er knalltøft og helt nødvendig. Oslo trenger en sterk talsmann som meg, sier Johansen.

VIL VINNE: Etter lang betenkningstid kom Raymond Johansen ut med budskapet om at han vil vinne byrådsmakten i Oslo en tredje gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL VINNE: Etter lang betenkningstid kom Raymond Johansen ut med budskapet om at han vil vinne byrådsmakten i Oslo en tredje gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hans hovedsak er å gi unge arenaer for å kunne delta i samfunnet. Ett eksempel er jobbsentre, der det er lav terskel for å søke og få prøve seg i jobb.

- Det er mange unge som er i risikosonen for å velge alternative livskarrierer, for å si det sånn. Om du tjener dine første kroner på å snu hamburgere på McDonald's eller ved å selge dop, er en stor forskjell. Vi har brukt mange millioner på å få unge inn i sommerjobb. Det har gitt noen ekstrainntekt, og en del har fått tilbud om helgejobber og ser muligheter for en vei videre. Dette handler om å investere i mennesker, sier Johansen.

Ny kamp om eiendomsskatt

Ved siden av kampen mot sosiale forskjeller og utenforskap vil Johansen fortsette å utvikle Oslo i grønn retning. Ett av forslagene som drøftes i Ap's programkomité er forbud av dieselbiler i Oslo sentrum etter 2030. Ifølge Johansen er det delte meninger om forslaget og ikke trukket noen konklusjon.

- Hva står kampen om i Oslo?

- Vi har jo rekommunalisert velferdstjenester, og vi innførte eiendomsskatt som har gitt oss ni milliarder kroner på de åra vi har styrt. Disse pengene har vi brukt til blant annet 3000 nye barnehageplasser og vi har ansatt 500 flere i hjemmetjenestene. Ut fra Høyres alternative budsjetter og hva de sier, må vi regne med kamp mot eiendomsskatten. Men Høyre har mindre fokus på hvor de vil kutte, sier Johansen.

Frykter reversering

Byrådslederen frykter at dersom Høyre skulle få makten tilbake, vil det bety kommersialisering, privatisering og reversering av en mye av det rødgrønne byrådet har gjennomført.

- At vi har styrket hjemmetjenestene og hadde gode offentlige tjenester, i motsetning til Sverige, hvor mange på sykehjem hadde halvdagsstillinger på ulike sykehjem og ble en smittefare, gjorde at vi tross alt greide å takle pandemien så pass godt, sier Johansen.

Han regner også med kamp om skolen, og sier Ap må gå til valg på å gjøre endringer i inntakssystemet i videregående skole. I dag er det karakterbasert.

- Vi er nødt til å endre inntaksreglene. I dag har vi et system som forsterke den sosiale lagdelingen i byen, og det rammer alle elevene, sier Johansen.

Lei «Oslo-makta»

Byrådslederen i Oslo er kraftig lei fortellingen om «Oslo-makta» mot distriktene, og sier Oslo trenger en sterk røst også mot dagens Ap/Sp-regjering.

- Oslo trenger en sterk talsperson, ikke minst også fordi vi har den regjeringen vi har. Regjeringen er mine samarbeidspartnere, men de trenger også å høre at det skal være sterk satsing også urbant.

- Jeg er en sterk tilhenger av «by og land, hand i hand»-parolen. Den der by og land-konflikten er med på å undergrave forståelsen av de sosiale forskjellene. Det skapes et inntrykk av at det er ulikhetene i landet handler om geografi. Men de store forskjellene er sosiale klasser, sier Johansen.

- Har mislykkes

Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg mener Johansen snakker som om han fortsatt lever i 2015, og gjentar gamle løfter Ap har mislykkes med å oppfylle.

MISLYKKET: - Arven etter Ap og Raymond Johansens styre i Oslo er at forskjellene er blitt større og fattigdommen dypere, mener Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
MISLYKKET: - Arven etter Ap og Raymond Johansens styre i Oslo er at forskjellene er blitt større og fattigdommen dypere, mener Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Arven etter Ap og Johansens styre i Oslo er at forskjellene er blitt større og fattigdommen dypere. Langt flere elever sliter i lesing, regning og engelsk og det å kjøpe sin egen bolig har blitt en fjern drøm for unge som etablerer seg i Oslo. Vi har opplevd milliardsmell på milliardsmell i store utbygginger. Overskridelser og sløsing er blitt et kjennemerke for Ap og Johansen, sier Solberg.

Han mener ingen sentralt i Ap hører på Johansen.

- Det siste året har Oslo kommune fått den ene kalddusjen etter den andre av Ap-regjeringen. Valget i Oslo står mellom Høyre som vil løfte Osloskolen, bygge flere boliger og gjennomføre klimatiltak som faktisk kutter utslipp, og Ap og Johansen som bare resirkulerer gamle valgløfter, gjør det dyrere å bo i byen og sløser med offentlige kroner mens innbyggerne må spare. Det er dyrere å bo i Oslo enn noen gang. Eiendomsskatten kommer på toppen av høyere renter, høye strømpriser og dyrere mat.

- Det opprører meg at Ap har fratatt vanlige Oslo-folk muligheten til å velge et annet tilbud enn kommunen. Før betalte kommunen hvis du valgte noe annet, nå må du betale selv. Bare de rikeste har råd til det, sier Solberg.

SKJENKESTOPP: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen besøkte vaksinesenteret i Nydalen, Oslo og svarte om vaksinasjon og endringer av coronarestriksjonene. Reporter: Magnus Kallelid / Video: Christian Fjermeros / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer