KOPIERER MS13: Politiet i Oslo skal ha oversikt over cirka 40 personer som har tatt etter den kjente gjengen MS-13s tatoveringer, ritualer, klær og tegnspråk. Det er ikke bekreftet eller sannsynliggjort noen direkte forbindelse med personer i Norge og operative gjenger i USA eller andre land. Her fra et medlem som ble pågrepet under en politiaksjon i Salvador tilbake i 2004. Foto: EPA/Ulises Rodríguez/Scanpix
KOPIERER MS13: Politiet i Oslo skal ha oversikt over cirka 40 personer som har tatt etter den kjente gjengen MS-13s tatoveringer, ritualer, klær og tegnspråk. Det er ikke bekreftet eller sannsynliggjort noen direkte forbindelse med personer i Norge og operative gjenger i USA eller andre land. Her fra et medlem som ble pågrepet under en politiaksjon i Salvador tilbake i 2004. Foto: EPA/Ulises Rodríguez/ScanpixVis mer

Oslo-ungdom kopierer verdens farligste gjeng

Ungdom helt nede i 13-årsalderen kopierer tatoveringer, klær og fryktede innvielsesritualer etter den kriminelle gjengen MS-13 i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Politiets gjengetterforskere har etter det Dagbladet forstår oversikt over omlag 15 navngitte personer i Oslo som agerer den amerikanske kriminelle MS-13-gjengens medlemmer.

Forebyggende politi i hovedstaden har registrert rundt 40 unge som flørter med MS-13-symboler og ritualer.

Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt har hatt møter med politiet på Grønland og Oslo kommune om temaet. De legger ikke skjul på at dette miljøet er i søkelyset som en mulig kriminell gjeng, men regner gruppen som «i etableringsfasen» og relativt oversiktlig og ikke i særlig vekst.

- Dette er unge folk som har plukket opp tatoveringer, klesplagg og hilsesignaler fra MS13 i USA. Noen av dem har kriminell bakgrunn, mens andre ikke er tidligere straffet, sier politioverbetjent Eirik Jensen, leder for Oslo-politiets gjengprosjekt, til Dagbladet.

Han sier at det lite som tyder på at Oslo-ungdommene som bruker gjengens symboler har noen direkte forbindelse til MS13-medlemmer i utlandet.

Banker inn medlemmerEtter det Dagbladet forstår foregår det tidvis en aktiv rekruttering av barn og unge helt ned i 13 års alderen. Det er gjerne skoletrøtte ungdom som finner trygghet og tilhørighet gjennom grupperingen.

Mye av rekrutteringen foregår også på internett.

Politiet vet om tilfeller av trusler, vold og er kjent med ungdommer involvert i narkotikahandel. Det har også kommet meldinger om kopiering av MS-13s innvielsesrituale der nye medlemmer blir banket opp i 13 sekunder for å bli innviet.

- Ikke gjengPolitiet frykter at barna som rekrutteres til gjengene, ikke forstår hva de er med på eller hva slags konsekvenser det kan føre til.

- Vår erfaring er at de som starter tidlig med kriminalitet, så kan det hefte ved dem i mange år og noen ganger resten av livet. Det går ut over utdanning og arbeidsmuligheter i framtida, sier Jensen.

Politioverbetjent Geir Tveit, leder for forebyggende avdeling ved Grønland politistasjon, sier de begynte å kartlegge ungdommene i november i fjor etter flere bekymringsmeldinger.

- Vi ser ikke på dette som en gjeng, men tar det på alvor. Det har vært gjennomført flere bekymringssamtaler med foreldre, barnevernet og vi er i dialog med skolene i forhold til oppfølging av ungdommene, sier Tveit til Dagbladet.

BekymringsfulltUtviklingen omtales også i oslopolitiets og Oslo kommunes trendrapport for Barne- og ungdomskriminalitet for 2010.

- Noen få ungdommer Uteseksjonen treffer i tilknytning til Oslo S bærer tatoveringer inspirert av utenlandske kriminelle gjenger uten at vi har grunn til å tro at de er faktiske medlemmer. Det er bekymringsfullt at ungdom tar etter og voldelige og antisosiale ritualer fra slike miljøer, uttaler Uteseksjonen.