Oslo universitetssykehus: - Ennå ikke bestemt hvilken ebola-medisin hun skal få

- Jeg får den best mulige behandlingen, sier den syke kvinnen.

SMITTEVERNTILTAK: Den kvinnelige norske hjelpearbeideren fra Leger uten grenser blir behandlet ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SMITTEVERNTILTAK: Den kvinnelige norske hjelpearbeideren fra Leger uten grenser blir behandlet ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo universitetssykehus behandler den norske ebola-smittede kvinnen som tirsdag kom til Norge med ambulansefly under strenge smitteverntiltak. Kvinnen jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone.

- Som pasient ved Ullevaal universitetssykehus får jeg den best mulige behandling. Det er jeg takknemlig for. For meg og min familie er pasientbehandlingen det viktigste. Jeg ber derfor om at anonymiteten opprettholdes, og at jeg og min familie får fred og ro, sier kvinnen gjennom Leger uten grenser.

Foreløpig blir kvinnen behandlet med tilførsel av væske og salter, men hun mottar ennå ikke noen form for ebolamedisin.

Medievakta ved Oslo universitetssykehus opplyser Dagbladet om at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse om hvilken eksperimentell medisinsk behandling den ebola-rammede norske kvinnen eventuelt vil få.

Zmapp utilgjengelig Det er fra tidligere kjent at Oslo universitetssykehus har importert de eksperimentelle legemidlene TKM-ebola og Avigon til Norge, etter godkjenning fra Legemiddelverket.

I går ble det kjent at den syke kvinnen ikke kan få ebola-medisinen Zmapp. Fem av sju ebola-syke som har fått denne eksperimentelle og tidligere uutprøvde medisinen har overlevd, men medisinen finnes ikke å oppdrive og det tar lang tid å lage nye doser.

Oslo universitetssykehus har imidlertid spurt om og fått tillatelse fra Legemiddelverket til å importere medisinen Zmab til Norge, men sykehuset ønsker ikke opplyse Dagbladet om hvorvidt denne medisinen nå er hentet inn til landet eller ei.

- Nei, spørsmål vedrørende medisiner går vi ut med når vi er klare for det, opplyser medievakta ved sykehuset.

- Både Zmapp og Zmab består av antistoffer mot ebola-viruset framstilt gjennom genteknologi. De har samme virkningsmekanisme. Firmaet som lager Zmab har samarbeidet med firmaet som lager Zmapp, og Zmapp er en videreføring av Zmab, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Kan bli først i verden på Zmab Zmab er riktignok en bestanddel i Zmapp, men det er ikke kjent at legemiddelet i seg selv skal ha blitt brukt på mennesker. I 2012 ble Zmab omtalt som et forskningsgjennombrudd etter utprøving på ebola-smittede aper.

Blir den norske kvinnen gitt Zmab, kan det da være slik at hun er det første mennesket i verden som bruker medisinen.

En rekke helsearbeidere, både lokale og internasjonale, har blitt smittet under ebola-utbruddet som startet i Guina i februar. I Sierra Leone, hvor den norske kvinnen ble smittet, er viruset fremdeles fullstendig ute av kontroll.

29. september meldte Leger uten grenser at åtte av deres medarbeidere har dødd etter å ha blitt smittet av viruset. Videre skriver organisasjonen at over 240 helsearbeidere til nå har blitt smittet av Ebola, og 120 dødd har dødd.

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er det største noensinne, og til nå har over 3000 mennesker mistet livet.

Oslo universitetssykehus:  - Ennå ikke bestemt hvilken ebola-medisin hun skal få