ØNSKER Å BLI: Familien Dzartova kom til Norge for fire år siden. Nå frykter de at sønnen Adam (foran i bildet) skal dø mens de venter på å få avklart situasjonen. Foto: Privat
ØNSKER Å BLI: Familien Dzartova kom til Norge for fire år siden. Nå frykter de at sønnen Adam (foran i bildet) skal dø mens de venter på å få avklart situasjonen. Foto: PrivatVis mer

Oslo universitetssykehus beklager

Vil gi Adam (9) behandlingen han trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo universitetssykehus har kommet med et uttalelse knyttet til oppslaget i Vårt Land og en rekke andre medier som dreier seg om niåringen Adam.

Den ni år gammel gutten med uavklart asylsøkerstatus risikerer å havne i respirator og dø innen få år fordi norske leger ikke får lov til å operere ham.

På grunn av familiens manglende oppholdstillatelse kan han ikke få behandling i Norge. Gutten har en ryggskjevhet som gjør at ryggsøylen presser på lungene hans.

Nå har Oslo universitetssykehus uttalt seg i saken. De beklager hendelsen.

«Det har i dag vært mange medieoppslag om et asylsøkerbarn som ikke har fått operasjon på grunn av uavklart oppholdsstatus i Norge.

- Vi ser nå at vi har tolket regelverket for strengt. Saken er kompleks ettersom et inngrep nå vil være starten på en behandling som krever oppfølgende kirugi . Ettersom pasientens fremtidige mulighet for å få slik oppfølging hos oss ikke er avklart, ble vår opprinnelige beslutning basert på totaliteten. Når denne pasienten er under 18 år har han imidlertid krav på behandling på lik linje med andre pasienter som befinner seg i Norge nå. Vi opplever derfor at vår oppgave er å gi helsehjelp til pasienten, sier klinikkleder Olav Røise ved klinikk for kirurgi og nevrofag, Oslo universitetssykehus.»

Vil få behandling Videre skriver de at Adam nå vil få behandling på lik linje med andre pasienter med denne diagnosen.

- Vi har allerede vært i kontakt med familien for å fortelle dette, og vi beklager sterkt den belastingen dette har medført. Sykehuset sørger nå for at alle som vurderer behandling er kjent med reglene, slik at vi unngår slike situasjoner i fremtiden, sier Røise.

Advokat Olga Halvorsen har bekreftet at hun har fortalt nyheten til familien.

- Familien ble veldig glade og veldig lettet. De er veldig takknemlige overfor sykehuset, sier Halvorsen til Dagbladet.

En operasjon vil mest sannsynlig skje i løpet av sommeren. Likevel er familien fortsatt bekymret for tida framover.

- De er fortsatt bekymret over framtida og oppholdstillatelsen, sier Halvorsen til Dagbladet.

Frykter for livet hans Dagbladet snakket tidligere i dag med moren til Adam, Tanzina Dzartova. Hun håpet norske myndigheter ville forstå denne vanskelige situasjonen.

- Jeg håper norske myndigheter forstår denne vanskelige situasjonen. Dette er et barn og ikke en voksen som har levd et langt liv, og som kan dø. Jeg håper på best mulig utfall, men om situasjonen fortsetter slik som den er nå, så vet jeg ikke hvor mye lengre Adam vil leve, sier Tanzina Dzartova til Dagbladet.

Familien Dzartova er fra Ingusjetia i Nord-Kaukasus. Foreldrene reiste sammen med sine fire barn til Norge for fire år siden. De fikk avslag på asylsøknaden i 2012. 

Siden den gang har den blitt ankebehandlet, og familiens advokat Olga Halvorsen sier utfordringen er at saken fortsatt er uavklart.

- Bortført og banket Tanzina Dzartova forteller til Dagbladet at familien kom til Norge fordi ektemannens slektninger hadde problemer med myndighetene, noe de fikk unngjelde for. 

- Mannen min ble flere ganger bortført av folk i masker som banket ham opp, sier Tanzina. 

Adam fikk behandling for sin medfødte tilstand på en klinikk i Moskva. Men da moren ved en anledning skulle reise med buss inn til Moskva, kom politiet inn på bussen og tok henne inn til avhør. 

- Jeg måtte forlate Adam helt alene på bussen sammen med de andre passasjerene, og avhøret tok to timer. Det var da vi bestemte oss for å reise, sier Dzartova. 

- Akutt behandling Hun sier det er umulig for dem å reise tilbake til Russland, også på grunn av Adams helsetilstand.

- Det er umulig for Adam å reise i den tilstanden han er i nå. Om han blir syk og situasjonen blir akutt, så sier legene at han må få behandling innen to til tre timer, sier moren. 

De har heller ingenting å returnere til i hjemlandet. 

- Vi solgte alt vi eide før vi reiste. Vi har ikke noe sted å bo. Vi har ikke noen jobb, sier Tanzina Dzartova.

- Ikke uavklart Utlendingsnemnda (UNE) sier det er feil at familien er i en uavklart situasjon. 

- De har fått avslag i UDI og UNE, og i UNE har den vært behandlet i nemndmøte to ganger. Oslo tingrett har deretter funnet at avslagene er forsvarlige og gyldige. De har plikt til å returnere til hjemlandet, og de oppholder seg nå ulovlig i Norge, sier seksjonssjef Torgeir Tofte Jørgensen i UNE til Dagbladet. 

Han sier dette er en familie som aldri har hatt noe beskyttelsesbehov. 

- Det har både UDI, UNE og Oslo tingrett kunnet konstatere. Motivet for å komme til Norge synes allerede i utgangspunktet å ha vært å få et bedre og gratis helsetilbud enn i hjemlandet. Det er helt åpenbart at det er innvandringsregulerende hensyn knyttet til å gi oppholdstillatelse i Norge ut fra den type motiver, ikke minst når det er snakk om alvorlig sykdom med omfattende behandlingsbehov.

Saken oppdateres.