BER ANSATTE VAKSINERE SEG: Ved Oslo universitetssykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BER ANSATTE VAKSINERE SEG: Ved Oslo universitetssykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Oslo universitetssykehus ber ansatte vaksinere seg mot meslinger

Etter meslingutbrudd i Sverige.

Meslingutbruddet i Sverige fører til at Oslo universitetssykehus ber de ansatte om å vaksinere seg.

- Vi antar at mellom fem og ti prosent av de ansatte ikke er vaksinert, og det er omtrent like mange som i den øvrige norske befolkningen, sier overlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Tirsdag ble en ansatt på Östra sjukhuset i Göteborg diagnostisert med meslinger. Det er det tolvte tilfellet i Västra Götaland på drøyt tre uker, blant dem et barn som ble innlagt på sykehus natt til lille julaften. Nå ønsker Lingaas å forebygge et lignende utbrudd på norske sykehus.

- I forbindelse med utbruddet i Göteborg har vi sendt ut et brev der vi anbefaler ansatte om å vaksinere seg, sier Lingaas.

Inkubasjonstiden for meslinger er 7 til 18 dager. Det er en svært smittsom virussykdom som i enkelte tilfeller kan føre til alvorlige komplikasjoner og i verste fall død. Tidligere døde det årlig rundt ni barn i Norge på grunn av meslinger, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Personlig synes jeg det er en moralsk plikt for helsearbeidere å være vaksinert. Både fordi de skal beskytte pasientene, men også seg selv, sier Lingaas.

Folkehelseinstituttet oppfordrer folk om å følge anbefalingen til universitetssykehuset.

- Personell som utsetter seg for meslingfare gjennom arbeidet, bør være vaksinert. Det er viktig for å hindre videre smitte, sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

De siste årene er det blitt registrert en økning av smittetilfeller i europeiske land blant annet fordi vaksinedekningen har gått ned.

(NTB)