Oslo universitetssykehus får importere ebolamedisin. Får den siste dosen Zmapp i verden

Medisiner kommer til Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo universitetssykehus har fått tillatelse av Legemiddelverket til å importere ebola-medisin, melder medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen på Twitter.

FÅR EBOLAMEDISIN: Oslo universitetssykehus. Foto: OUS
FÅR EBOLAMEDISIN: Oslo universitetssykehus. Foto: OUS Vis mer

- Legemiddelverket har gitt Oslo universitetssykehus tillatelse til å importere Ebolamedisinene TKM-Ebola og Avigan. Avigan kommer til Norge i dag, mens TKM-Ebola kommer i morgen, skrev Madsen.

- Når OUS vil ha tak i disse medisienen, da naturlig nok ha vi gitt tillatelse til det, sier Madsen til Dagbladet.

Han opplyser at medisinen kommer fra forskjellige land - Frankrike, Storbritannia og Canada. De kommer til Norge så fort det er mulig.

Det er medisisnen ZMapp utviklet i Canada som har vært mest omtalt, og de fleste som har fått behandlingen har overlevd. Det ser ut til at Norge nå får det siste partiet av medisinen. Medisinen er ikke godkjent i Norge.

BEKREFTER: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKREFTER: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det ser ut til at den aller siste som er tilgjengelig av ZMapp kommer til Norge. Dette Legemidler som kan bidra til at pasienten overvinner infeksjonen. Hjelper pasienten i overvinne sykdommen.

- ZMapp har blitt brukt på en rekke pasienter, og de fleste som har fått den har overlevd. Vi er behjelpelige for å få disse medisinene så fort som mulig. I en slik situasjon gir vi selvfølgelig tillatelse, sier Madsen.

ZMapp har vist seg svært effektiv mot ebola. To ebolasmittede amerikanere er erklært friske etter at de ble behandlet med medikamentet Zmapp, som bruker antistoffer som bekjemper viruset

- At Norge får tildelt den siste dosen av ZMapp, må sies å være heldig. Det finnes ikke flere doser i verden, og det tar lang til å produsere. Det er Sykehusapoteket som skaffer medisinen gjennom kontaktnett ute i verden, mens Legemiddelverket gir nødvendige tillatelser, sier Madsen til Dagens Medisin.

Saken oppdateres