Oslo universitetssykehus får kraftig kritikk av Helsetilsynet

Oslo universitetssykehus transplanterer vev og celler uten godkjenning. Lufta på prøverørslaboratoriet sjekkes ikke, tross lekkasje og tidligere muggsoppangrep.

AVVIK: Helsetilsynet har funnet tre avvik ved Oslo universitetssykehus. Sykehuset sier arbeidet med å rette opp avvikene allerede er i gang og vil bli ferdigstilt så snart som mulig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AVVIK: Helsetilsynet har funnet tre avvik ved Oslo universitetssykehus. Sykehuset sier arbeidet med å rette opp avvikene allerede er i gang og vil bli ferdigstilt så snart som mulig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er blant funnene i Helsetilsynets rapport etter å ha ført tilsyn med håndteringen av celler og vev fra mennesker.

Tilsynet påpeker at Oslo universitetssykehus (OUS) mangler oversikt over humane celler og vev som benyttes til behandling av pasienter. Sykehuset håndterer og transplanterer hjerteklaffer og blodårer fra døde donorer uten godkjenning og med flere mangler.

Fagdirektør Kjell Magne Tveit og avdelingsleder Wenche Reed skriver i en epost til NTB at de ser alvorlig på avvikene og at man er i gang med å lukke dem så raskt som mulig.

- Det mest alvorlige er manglende innhenting av Helsedirektoratets godkjenning som gjelder for de tre områdene kraniebein til autologt bruk, humane hjerteklaffer, blodårer fra død donor, skriver de to.

OUS vedgår at manglene som er avdekket, kan medføre en risiko.

- Et stort avvik er klassifisert som et avvik som indirekte kan utgjøre en risiko for sikkerheten til donor og mottaker, skriver Tveit og Reed.

- Mangler oversikt

Helsetilsynet påpeker at ledelsen for OUS har ansvar for at sykehuset etterlever regelverket, har nødvendige godkjenninger og bare benytter godkjente metoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer