Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-valget kan ha snudd situasjonen på hodet for SV. Beste måling på over to år

Partisekretær og valgforskere tror posisjonen i Oslo-politikken er litt av forklaringen.

GOD NYHET: Kari Elisabeth Kaski er glad for meldingen om at partiet går fram i oktober. Her fra SVs valgvake på Rockefeller i Oslo tidligere i høst. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
GOD NYHET: Kari Elisabeth Kaski er glad for meldingen om at partiet går fram i oktober. Her fra SVs valgvake på Rockefeller i Oslo tidligere i høst. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV er vinneren i Dagbladets partibarometer for oktober. I målingen, som er utført av Ipsos MMI, får partiet 5,9 prosent oppslutning.

Det er det beste resultatet SV får på Ispos MMIs partibarometer siden september 2013, da partiet fikk 6,2 prosent.

En forklaring kan være Oslo-valget, mener valgforsker Johannes Berg ved institutt for samfunnsforskning.

- Den store nyheten i denne målingen er helt klart SV. SV har over lang tid opplevd mye tilbakegang. Nå virker det som om det har snudd litt for SV, og det at de har fått gjennomslag i Oslo-politikken kan ha noe å si, sier han.

- Stor medieoppmerksomhet Partiet virker nemlig å få stor innflytelse i hovedstaden - hvor SV både stikker av med ordføreren og får gjennomslag i flere kjernesaker.
Bergs analyse støttes av valgforsker Frank Aarebrot.
 
- Oslo-valget har fått mye medieoppmerksomhet, så det kan være noe som påvirker hele landet, mener Aarebrot.  

Spredd gevinst Berg tror en annen grunn til SVs framgang er flyktningkrisen, hvor partiet har markert seg som en tydelig motpol til regjeringspartiene. 

På venstresiden går også Rødt fram med 0,8 prosentpoeng fra september i tillegg til SV.  Ap går svakt ned i målingen, men ikke nok til at Berg mener utviklingen er signifikant.

- En endring i denne målingen er at også SV tjener på venstresidens framgang, mens det tidligere bare var Ap som økte. Nå ser vi at effekten av framgangen sprer seg litt utover til andre partier også, sier Berg.

I en god stim Partisekretær Kari Elisabeth Kaski i SV er glad for framgangen i oktober, som kommer etter en dårlig måling på 3,8 prosent måneden før. Hun tror også at Oslo-valget kan være en del av forklaringen. 

- I Oslo har vi fått ordføreren,  vi har fått til en god avtale, og gjennomslag for en del saker som var viktig for oss i valgkampen, som forsøk med leksefri skole, gratis plasser på AKS i Oslo (tilsvarer SFO), og mange viktige miljøsaker. Det viser at man får mye igjen for å stemme SV, sier hun.

Kaski påpeker at partiet generelt har opplevd en positiv utvikling de siste månedene. I forkant av høstens valg, har blant annet medlemsmassen økt stort. Etter valget havnet partiet i posisjon i over halvparten av de norske kommunene hvor SV stiller liste.

Både Høyre, Venstre og Krf ligger forholdsvis stabilt, med marginale endringer fra september. Frp går svakt ned med 1,1 prosentpoeng, mens Sp går tilsvarende fram og fortsetter framgangen fra høstens kommunevalg. De Grønne havner igjen under sperregrensen, med en oppslutning på under 3 prosent.

image: Oslo-valget kan ha snudd situasjonen på hodet for SV. Beste måling på over to år

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!