Oslo-vannet må i verste fall kokes til februar

Vannet blir tidligst friskmeldt på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i ettermiddag klargjorde Vann- og avløpsetaten omstendighetene rundt parasittfunnene den siste uken.

Tidligst klart på fredag

Vannet er tidligst friskmeldt igjen førstkommende fredag kveld. Vel og merke hvis morgendagens testresultater er negative. Det forklarte Finn Johansen, direktør for etaten.

- I verste fall må vi vente til det nye anlegget på Oset som er klart over nyttår, og da snakker vi tidlig februar, sa han.

De aller fleste må koke

Inntil videre må alle som får vann fra Maridalsvannet koke vann til mat, drikke og tannpuss. Dette gjelder de aller fleste i Oslos befolkning. De eneste bydelene som ikke er rammet er Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Skullerud. Disse får vann fra Skullerud vannrenseanlegg, og her er det ikke påvist bakterier. Den første kokeanbefalingen kom fredag kveld, og gjaldt i Storo-området hvor bakterien ble funnet.

Uvanlig situasjon

Smitteoverlege Franz Nilsen forklarte at dette var en uvanlig situasjon.

KAN TA TID: Finn Johansen, direktør for Vann- og avløpsetaten sier at i verste fall må store deler av Oslo koke vannet fram til over nyttår. Foto: Scanpix
KAN TA TID: Finn Johansen, direktør for Vann- og avløpsetaten sier at i verste fall må store deler av Oslo koke vannet fram til over nyttår. Foto: Scanpix Vis mer

- Vanligvis begynner vi i andre enden. Vi vet ikke om parasitten er sykdomsfremkallende, men det er en helserisiko til stede. Vi må tenke vidt. Vi har kontakt helsevesenet for å høre om at det har vært sykdom i den senere tid. Det har det ikke vært, og det var lite som tilsa aktiv sykdom i Oslo. Men vi vet at mange ble syke i Bergen og fikk langtidssykdom. Dette kan være parasitter som er sykdomsfremkallende og i verste fall er Maridalsvannet kilden. Her er muligheten så stor at vi må gjøre det vi kan. Det som er effektivt er å koke vannet.

Kjenner ikke kilden

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hva som kan være kilden til parasittene som er påvist i drikkevannet.

- Vi kan ikke svare nå, og det er heller ikke sikkert vi finner svaret, sa Sigurd Grande, avdelingsdirektør for produksjon i Vann- og avløpsetaten.

Det kan være rester av avføring fra mennesker eller dyr som er kilden til parasitten. Det kom fram på pressekonferansen.

Det ble lagt vekt på at kommunen ville være føre var da de ble klar over parasittfunnet.

- Giardiaen som ble funnet i går var så maltraktert at DNA-et ikke lenger var aktivt, sa Johansen.

Symptomene på sykdom er svært like, og er som følger: Akutt tarminfeksjon, vanndiraré, oppgulp, dårlig ånde og dårlig lukt. Dette går over etter et par dager. Mellom fem og ti prosent får plager i lengre tid etter sykdommen.

Lurer du på hvordan du skal forholde deg til kokeanbefalingen? Les svarene fra nettmøtet med smittevernoverlege Øystein Søbstad her.

Oslo-vannet må i verste fall kokes til februar