Oslo-vannet må i verste fall kokes til februar

Vannet blir tidligst friskmeldt på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i ettermiddag klargjorde Vann- og avløpsetaten omstendighetene rundt parasittfunnene den siste uken.

Tidligst klart på fredag

Vannet er tidligst friskmeldt igjen førstkommende fredag kveld. Vel og merke hvis morgendagens testresultater er negative. Det forklarte Finn Johansen, direktør for etaten.

- I verste fall må vi vente til det nye anlegget på Oset som er klart over nyttår, og da snakker vi tidlig februar, sa han.

De aller fleste må koke

Inntil videre må alle som får vann fra Maridalsvannet koke vann til mat, drikke og tannpuss. Dette gjelder de aller fleste i Oslos befolkning. De eneste bydelene som ikke er rammet er Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Skullerud. Disse får vann fra Skullerud vannrenseanlegg, og her er det ikke påvist bakterier. Den første kokeanbefalingen kom fredag kveld, og gjaldt i Storo-området hvor bakterien ble funnet.

Uvanlig situasjon

Smitteoverlege Franz Nilsen forklarte at dette var en uvanlig situasjon.

- Vanligvis begynner vi i andre enden. Vi vet ikke om parasitten er sykdomsfremkallende, men det er en helserisiko til stede. Vi må tenke vidt. Vi har kontakt helsevesenet for å høre om at det har vært sykdom i den senere tid. Det har det ikke vært, og det var lite som tilsa aktiv sykdom i Oslo. Men vi vet at mange ble syke i Bergen og fikk langtidssykdom. Dette kan være parasitter som er sykdomsfremkallende og i verste fall er Maridalsvannet kilden. Her er muligheten så stor at vi må gjøre det vi kan. Det som er effektivt er å koke vannet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer