Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo verdens dyreste by

Nordmenn må drikke for å glemme hvor dyrt det er, rapporterer overraskede utenlandske journalister, som forteller om skyhøye ølpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oslo tops list of posh spots» er tittelen på avisa Calgary Sun artikkel om Oslo.

- Ingenting i den norske hovedstaden er gratis, til og med en tur på et offentlig toalett koster penger, nemlig 10 kroner, melder den britiske avisa Guardian, og skriver videre:

- En tre minutters busstur koster 30 kroner om man skal hoppe på i siste liten. Billigere kebab har blitt hurtigmatvalget for mange.

Fortrenger prisene

Avisa har snakket med dette kostnadstyngede folkeslaget.

- Jeg drikker øl for å glemme hva det koster meg å hente og levere brannslukkingsapparater, siterer avisa 38-årige Jan Berg på, som jobber i brannslukkingsbransjen.

Guardian forteller at Berg tjener 323 000 i året, rett over gjennomsnittet, men at «relativt høye lønninger hjelper litt, men ikke mye».

For Berg forteller at han bor i en liten leilighet over en pizzarestaurant.

- Jeg lever ikke bra, tro meg, avslutter mannen til avisa.

Dyrere enn Tokyo

Det er en undersøkelse utført av den sveitsiske banken UBS som gir hovedstaden vår den tvilsomme gleden å havne på toppen av prislistene.

Ifølge undersøkelsen har Oslo nå gått forbi Tokyo, som har blitt mer av et kupp, på tredjeplass på lista. I 2000 var det Japans hovedstad som var dyrets i verden. Hong Kong er en dyr nummer to, mens den fjerde dyreste er New York.

Banken har innhentet prisene på mer enn 100 vanlige varer og servicetjenester, untatt huskostnader. UBSs analytikere fant ut at det er 10 prosent dyrere i Oslo enn i Hong Kong, Tokyo og New York, og nesten 20 prosent dyrere enn i Danmarks hovedstad.

Det er de siste fem års lønnsoppgjør sammen med valutakursene som har gitt Oslo toppasseringa, rapporterer flere

utenlandske aviser, som ramser opp prisene i Oslo:

Gjennomsnittslønn: 303 000 kroner

Bussbillett: 30 kroner

Bensin: 9 kroner literen

Hamburger: omtrent 42 kroner

Halvliter øl: 50 kroner

Varierende kjøpekraft

Ifølge banken må arbeidstakere i Miami, Los Angeles og Chicago må jobbe i kun 10 minutter for å tjene nok til å kjøpe en Big Mac hos McDonalds. I Nairobia i Kenya må en ansatt jobbe tre timer i gjennomsnitt for å kjøpe det samme.

Videre på lista følger 5) Zurich, 6) København 7)London 9)Basel 10) Chigaco 11) Geneve. De billigste byene ble Buenos Aires og Mumbai i India.

De lengste arbeidsdagene har de i Hong Kong, Karachi og Mumbai, mens de jobber kortest tid i Paris og København.

Oslo kom på fjerdeplass når det gjelder lønnsnivå, slått av København, Basel og Zurich. 70 byer var med i undersøkelsen.

<B>KARL JOHAN: Paradegata i verdens dyreste by.
<B>TI KRONER FOR Å GÅ PÅ DO:</B> Det er dyrt i Oslo. En uheldig utenlandsk journalist har måttet ut med en tier for å gå på do.