Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo vil bruke danskemetoden mot taggerne

København lykkes i kampen mot graffiti. To dansker besøkte i dag Oslo for å dele suksessoppskrifta. - Dette kan vi kopiere, stråler miljøbyråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et år har kampanjen «Stop Graffiti» snudd taggetrenden - de siste fire månedene har antall taggetilfeller sunket med 63 prosent i den danske hovedstadens gamle bydel. I hele byen er nedgangen på 44 prosent.

Dette er hovedtrekkene i danskenes nulltoleranselinje i København:

 • Strenge dommer og høye erstatningskrav
 • Hatkampanje mot taggerne
 • Alt vaskes vekk på dagen

  Kan kopieres


  - Vi har fått med kommunen, næringslivet og innbyggerne til felles kamp mot graffitien, sier informasjonssjef Jacob Winther i København kommune.

  Fra klokka 10 til 13 i dag var over 30 personer samlet i Formannskapssalen i Oslo Rådhus for å lære av danskene. Politiet, skolene, handelsstanden, kommunen, Oslo Sporveier og flere tunge eiendomsaktører var svært begeistret over den danske modellen, og flere krevde at byrådet umiddelbart tar ansvar for å kopiere ordninga.

  - Vi har veldig mye å lære. Denne ordninga er så bra at vi nesten bare kan kopiere den uforandret, sier miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen til Dagbladet.no.

  Koster 5 millioner årlig


  I juni 1999 startet «Stop Graffiti» med et årsbudsjett på 5 millioner danske kroner. Til sammenligning bruker Oslo Sporveier 10 millioner kroner på graffitifjerning og 15 millioner på vektere. Miljøbyråden driver og kartlegger taggeutgifter for hele Oslo, og anslår at dette kan overstige 100 millioner i året.

 • Hatkampanje: 1 million kroner brukes på å informere folk om tagging. Tagging framstilles som umoderne og taperaktig. Alt skjæres over en kam - det finnes ikke pen graffiti, kun hærverk.
 • Alt fjernes: En frivillig og selvfinansierende ordning fjerner all tagging fem dager i uka. Gårdeierne betaler i overkant av en tusenlapp i året for å være graffitifri.
 • Strenge dommer: Dansk rett godtar at en «tag» er å anse som en signatur. Taggeren straffes for alle taggene som politiet har i fotoarkivet - selv om politiet bare har tatt ham på fersken en gang. Dette godtar ikke norske dommere. Danske taggere må betale skyhøye erstatninger i tillegg til opptil flere måneders ubetinget fengsel.

  Må vise folk hærverket


  Danskene understreket hvor viktig det er å mobilisere innbyggerne.

  - Mange er så vante med graffitien at de ikke legger merke til den. Bare gjennom å synliggjøre dette gjennom presseoppslag klarer vi å få de med på kampen. Derfor viser vi fram mest mulig av hærverket, sier infosjef Winther.

  Oslo Sporveier bekreftet i dag overfor Dagbladet.no at de holder fast på hysj-linja si. Miljøbyråden lanserte sin ti punkts anti-tagge-plan forrige uke.

FÅR GODE RÅD: Miljøbyråden har erklært krig mot taggerne i Oslo. I dag fikk hun tips fra danskene som har fått København-taggerne på defensiven.