Oslo vil ikke etterforske norske Irak-drap

Sier nei til Riksadvokaten om å etterforske Espen Lies leiesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eks-torpedoen fortalte i Dagsavisen tirsdag at 26 nordmenn deltar på private oppdrag i Irak, og at de har drept irakere. Nordmenn som begår drap i utlandet kan etterforskes her hjemme, og Riksadvokaten sendte i går brev til Oslo politidistrikt og ba dem etterforske Irak-drapene.

- Det norske selskapet som organiserer dette, og den aktuelle personen i avisintervjuet, tilhører ikke vårt distrikt, sier inforådgiver Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt.

Holder til på Trøgstad

Tidligere i dag sendte de en faks unntatt offentlighet til Riksadvokaten der de forklarer hvorfor de ikke ønsker å etterforske de påståtte drapene. Espen Lies Omega Group sysselsetter 15 nordmenn i Irak som jobber med sikkerhetstjenester som livvakt- og eskortevirksomhet. Selskapet har besøksadresse i Trøgstad.

- Riksadvokaten vil i løpet av kort tid ta stilling til om vi vil henvende oss til dette politidistriktet med ønske om etterforskning, sier statsadvokat Harald Strand til Dagbladet.no.

Follo avventer henvendelse

I Follo politidistrikt kjenner de ikke til den aktuelle saken.

- Vi vil ikke kommentere om vil etterforske norske soldater på oppdrag i Irak, før vi eventuelt får henvendelsen fra Riksadvokaten, sier fungerende politimester Anne Mette Angell.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få tak i Espen Lie i ettermiddag.

Tjener fett på krigsoppdrag

Det er nordmenn med erfaring fra Forsvaret som har latt seg hyre som leiesoldater. De jobber på private engasjement for flere norske firmaer, og er ikke tilknyttet Forsvaret eller norske myndigheter på noen måte. Oppdragsgivere er blant annet irakiske myndigheter og et energiselskap som reparerer strømmaster. Espen Lie bekrefter overfor Dagsavisen at nordmenn har drept irakere, men bedyrer at dette har vært i selvforsvar og for å beskytte klienter. Nordmennene risikerer straffeforfølgelse i Norge dersom drapene ikke var nødverge.

- Slikt må bevises og bevisbyrden ligger på dem som tiltaler, sier Lie til Dagsavisen.

Flere Omega-ansatte er skadd, men ingen drept i Irak. Nordmennene kan tjene over 100 000 kroner i måneden på å risikere livet sitt i et av verdens farligste land.

• Les om norske Raymond Smith (25) som er hjemvendt fra Irak-tjeneste for Omega Group - Dagsavisen

SENDER NORDMENN TIL IRAK: Espen Lie har tittelen oberst i den norske avdelingen av Omega Group.
<B>PRIVAT SIKKERHET: Ifølge BBC jobber 10 000 - 20 000 mennesker for private sikkerhetsselskaper i Irak. Minst 50 er drept.