Oslo vil kutte ut nynorsken

Elevene i Oslo-skolen kan allerede fra høsten slippe å skrive nynorskstiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er flertall i bystyret i Oslo for å søke om fritak for nynorsk stil i videregående skole i tre år.

Søker fritak

- Vi er nå klare for å søke om fritak. Vi fremmer sak for bystyret i løpet av noen dager, sier skolebyråd Torger Ødegaard (h) til Aftenposten Aften.

Høyre, Ap og Frp støtter forslaget, som må behandles av Læringssenteret. Det er 22 videregående skoler i Oslo, og bystyret vil behandle forslag om at alle disse skal fritas for nynorsk.

- Styrker hovedmålet

- Jeg er enig i at obligatorisk skriftlig nynorsk nå bør vike i Oslo-skolen. Det er vanskelig nok å opprettholde det norske språket, om vi ikke skal bruke ressursene på opplæring i to norske språk også. Men nynorsk må være en naturlig del av den muntlige norskundervisningen for eksempel innenfor litteratur. Dette vil helt opplagt styrke annen norskopplæring, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Rune Gerhardsen.

- Dette er ikke en kamp mot nynorsk, dette er et ledd i å styrke norskundervisningen. En av fem som går ut fra videregående, er for dårlig i norsk, og den tida som nå brukes til skriftlig nynorsk, vil vi heller bruke for å styrke hovedmålet, sier Ødegaard.

Det vil fortsatt være muntlig nynorskundervisning, og de som ønsker det, kan få ha nynorsk som hovedmål.

<B>NYNORSK-NEI:</B> 18-åringene Ingvild Blaker, Hanna van der Hagen og André Debrisis har ikke så mye til overs for nynorsken og ønsker seg en annen ordning enn i dag.