Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-volden foregår innendørs

De fleste voldsforbrytelser i Oslo foregår innendørs, og det farligste sted å oppholde seg er i egen eller andres bopel. Nesten like farlig er det å besøke restauranter og utesteder, mens de lenge utskjelte gatene i Oslo sentrum bare var åsted for drøye 15 prosent av hovedstadens voldsforbrytelser i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse og en lang rekke andre opplysninger fremgår av Oslos kriminalstatistikk for 1997 som politimester Ingelin Killengreen i dag la fram under en pressekonferanse i Oslo.

Prosjekt vold

- For å få fram et mer nyansert bilde av volden enn det statistikken viser, har Oslo politidistrikt i 1997 gjennomført et eget prosjekt, sa politimesteren. Her har politiet forsøkt å kartlegge hvor volden skjer, hvem som utsettes for vold og av hvem.

Svarene man fikk viser at 65 prosent av voldsofrene var menn og 33 prosent kvinner. Gjennomsnittsalderen var 32 år. Det er stort sett bare menn som utøver vold og gjennomsnittsalderen for gjerningsmannen er også rundt 32 år.

Kvinner er mest utsatt for vold i hjemmet, og bare en meget liten del av ofrene er over 50 år. Mest utsatt er gruppen mellom 20 og 40 år.

Barneran

Tallet på ran økte med omlag 9 prosent i 1997, men også på dette området er det en nyansert utvikling. Ran på tradisjonelle steder som bank, post, taxi og bensinstasjoner viser ingen alarmerende utvikling. Det skyldes at sikkerhetstiltakene er skjerpet. Politiet registrerer derimot en farlig utvikling for personran.

Spesielt alvorlig er de mange barneran som ikke registreres som forbrytelser fordi både gjerningsmann og offer er under den kriminelle lavalder. Politiets analyser viser for eksempel at barneran øker sterkt på torsdag ettermiddag, noe som har sammenheng med langåpent i forretningene.

(NTB)

INNENDØRS:</B> Bare 15 prosent av Oslo-volden foregår i gatene. Det er i hjemmet volden foregår, sa politimesteren i Oslo, Ingelin Killengreen, i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!