Oslofjorden:

- Oslofjorden mer eller mindre fisketom

Handlingsplan mot toaletter, høstpløying i landbruket og fremmede skrekkarter på bunnen.

IDYLL OVER - MILJØALARM UNDER: Miljødirektoratet kommer nå med rammeforslag til en handlingsplan for Oslofjorden fra Agder/Telemark til Østfold/Sverige. Her badeidyll på Sørenga i Oslo i sommer. Under vannflaten går miljøalarmen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
IDYLL OVER - MILJØALARM UNDER: Miljødirektoratet kommer nå med rammeforslag til en handlingsplan for Oslofjorden fra Agder/Telemark til Østfold/Sverige. Her badeidyll på Sørenga i Oslo i sommer. Under vannflaten går miljøalarmen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet presenterer i dag rammene for en handlingsplan for Oslofjorden.

Ifjor påla Stortinget enstemmig regjeringen å legge fram en slik helhetlig plan for landets mest brukte fjordområde med 1,6 millioner innbyggere i sin nærhet - fra fylkesgrense Telemark/Agder til grense Østfold/Sverige.

En faglig rapport om «helsetilstanden» i Oslofjorden blir innledet med et dramatisk forord.

- Oslofjorden trenger hjelp. Det som før var en fiskerik fjord, er nå en mer eller mindre fisketom fjord. Taren vokser ikke lenger så dypt som tidligere på grunn av uklart vann, og i indre områder mangler det oksygen på bunnen, skriver prosjektleder Maria Pettersvik Arvnes i rapporten.

Fire skrekkarter

Fire fremmede og uønskede arter trekkes fram som store trusler mot det opprinnelige og nødvendige livet i Oslofjorden:

StillehavsøstersØstersen er stor og kan bli mellom 20-30 centimeter. De utvikler raskt et tykt skall som beksytter dem fra lokale predatorer, skriver Artsdatabanken. Arten er avhengig av høye sommertemperaturer for vellykket gyting, og er samtidig følsom for lave vintertemperaturer. Den ser ut til å tåle moderat frost, men har hatt høy dødelighet i noen lokaliteter etter vintre med sterk/langvarig frost. Arten er per 2017 funnet fra svenskegrensen til Eide på Nord-Møre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer