Oslofolk hamstrer flaskevann

Oslofolk hamstrer etter at Mattilsynet slo alarm om springvannet. Se hvor det er trygt å drikke fra springen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslofolk våknet i dag opp til nyheten om at drikkevannet deres ikke er drikkbart.

Funnat av giardia-parasitter gjør at alle som har drikkevann fra Maridalsvannet må koke vann til mat, drikking og tannpussi minst to dager. Eller kjøpe det på flaske.

– Vi må ha vann. Det er litt panikk nå, sier Sara Pereira til Dagbladet.no.

Sammen med kollega Ivan Cabrera handlet hun tre brett med vannflasker på ICA i Oslo sentrum i dag morges. Mens de var i butikken dannet det seg en kø av folk som trengte vann.

Mange ventet til butikken fikk hentet ut mer, mens andre kjøpte 1,5 litere med vann med kullsyre eller smak.

– Det blir litt dyrt. Men vi trenger vann, sier Pereira.

Hun jobber på et hotell i Oslo sentrum. De har hittil i dag satset på å kjøpe vann, ikke koke det opp.

– Men vi må se hva som skjer utover dagen, sier hun.

HAMSTRING: Sara Pereira og Ivan Cabrera var to av mange som handlet flaskevann i Oslo i dag morges. Foto: Sindre Granly Meldalen
HAMSTRING: Sara Pereira og Ivan Cabrera var to av mange som handlet flaskevann i Oslo i dag morges. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Enkelte tomme butikker

Coca-Cola Norge, som blant annet produserer Bonaqua, har allerede fått meldinger fra oslobutikker som er tomme for vann.

– Det er allerede kommet inn bestillinger på vann i dag morges, så det indikerer at det begynner å gå tomt enkelte steder, sier pressekontakt Stein Rømmerud til Dagbladet.no.

– Vi forventer økt etterspørsel fra butikkene i dag, så vi kommer til å kjøre ut mer. Vi har kapasitet til å fange opp situasjoner som dette, sier Rømmerud.

Også Ringnes er klare for å kjøre ut mer vann i dag.

– Vi er i beredskap hvis det er noen butikker som trenger noe ekstra. Vi sitter parat og er vant til å snu oss raskt rundt, sier kommunikasjonssjef Hanne Bügel i Ringnes til Dagbladet.no.

Ikke hele Oslo rammet

I 06-tida i dag morges gikk myndighetene ut med varsel til folk i Oslo om umiddelbart å koke drikkevann på grunn av funn av parasitter.

Oslofolk hamstrer flaskevann

Tirsdag fant vann- og avløpsetaten i Oslo kommune parasitter i drikkevannet på tre steder i Storo-området, som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg.

De som bor i Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune får vann fra Skullerud vannrenseanlegg, hvor det ikke er påvist parasitter, og kan derfor drikke springvannet.

Anlegget som er rammet renser drikkevannet fra hovedkilden Maridalsvannet. Et nytt og moderne renseanlegg for Maridalsvannet vil etter de opprinnelige planene først være ferdig i mai neste år.

Parasittene som er funnet, er av typene giardia og cryptosporidium. Det er snakk om et lite antall, og det er usikkert om dette kan gi sykdom hos mennesker.

- Vi vet ikke helt om de parasittene som er funnet angriper mennesker. Giardia og crytosporidium finnes i mange utgaver og noen av dem gir bare sykdom på mennesker. Vi må nå ta flere prøver for å finne ut om disse er av den typen som kan gi sykdom hos mennesker, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til Dagbladet.no.

Smitter mennesker?

Det er ikke meldt om noen tilfeller av sykdom på grunn av vannet ennå.

– Dette kan tyde på at dette er en type som ikke smitter mennesker, menmed Bergen i bakhodet har vi likevel sendt ut en føre var-varsel, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til Dagbladet.no.

Giardia smittet flere tusen mennesker i Bergen for noen år siden. Mange sliter fortsatt med plagene.

Lurer du på noe om giardia-parasitten? Send inn dine spørsmål til Øystein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen. Han stiller i nettmøte på Dagbladet.no klokka 12.

Beboere i områdene markert med rødt, må koke vannet. <a href="javascript:void window.open(\'http://gfx.dagbladet.no/div/ova.gif\',\'mywindow\',\'menubar=0,toolbar=0,resizable=1,scrollbars=yes,width=840,height=700\');">Se stort kart</a>
I DRIKKEVANNET: Tarmparasitten giardia lamblia kostet Bergen kommune til sammen 46,4 millioner kroner.