Verdier: Oljen ligger i Nordsjøen, men folk i Oslo skaper størst verdier i Norge, ifølge tall fra SSB.
Verdier: Oljen ligger i Nordsjøen, men folk i Oslo skaper størst verdier i Norge, ifølge tall fra SSB.Vis mer

Oslofolk skaper størst verdier

Folk fra Oslo skaper i snitt over dobbelt så store verdier som folk i resten av landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Folk fra Oslo skaper i snitt over dobbelt så store verdier som folk i resten av landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har sammenlignet verdiskapningen i norske fylker, og Oslo troner suverent for toppen.

Hver Oslo-borger skaper nesten 700.000 kroner i gjennomsnitt årlig. Hordalendingene klarer til sammenligning bare å skape verdier for knapt 380.000 årlig.

Nord-Trøndelag skaper minst Ifølge SSB ligger IT-folk, konsulenter, advokater og finansfolk på topp i verdiskapning, og det er nok den store tettheten av disse yrkesgruppene som gir Oslo så god plassering.

På en suveren sisteplass i rangeringen ligger Nord-Trøndelag. Der er verdiskapningen blant innbyggerne bare på 250.000 kroner i gjennomsnitt.

Fnyser av tallene Klubbformann på Aker Verdal, Ståle Johansen, fnyser imidlertid av tallene fra SSB. Han mener det ikke er skikkelige verdier som skapes i Oslo.

— Man vil aldri kunne drive et samfunn med bare å klippe håret til hverandre, sier Johansen til NRK.

Verdiskapning i bedrifter måles ved å ta bedriftenes salgsinntekter og trekke fra varer de selv har kjøpt inn og slitasjen på investeringer de har gjort. Verdiskapning i offentlige virksomheter beregnes til å tilsvare lønnen til de ansatte.

(NTB)