MER SNIKING: Ruter mener oslofolk sniker mer enn de trodde. Derfor vil de skru opp boten. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
MER SNIKING: Ruter mener oslofolk sniker mer enn de trodde. Derfor vil de skru opp boten. Foto: Jacques Hvistendahl /DagbladetVis mer

Oslofolk sniker mer enn Ruter trodde

Én av ti kollektivreisende i Oslo betaler ikke for billetten sin. Det er mer enn hva Ruter trodde. Nå vil de øke snikegebyret til 1.100 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ruter mener de kan ta inn 100 millioner kroner mer i årlige billettinntekter hvis de får snikingen ned til 5 prosent, skriver Aftenposten.

Kontroller Ruter har gjennomført hittil i år viser at 13 prosent av busspassasjerene i indre by ikke hadde gyldig billett. På trikken er tallet 10 prosent, og på T-banen 8 prosent. I denne undersøkelsen er det ikke gjort kontroller på båt, men tidligere kontroller viser at snikingen der ligger på rundt 6 prosent.

Tallene er verre enn det Ruter regnet med. Tidligere kontroller viser en andel snikere på mellom 3 og 4 prosent.

- Vi mener ikke at det er flere som sniker nå enn tidligere, men vi har fått et riktigere bilde av situasjonen, sier pressekontakt Trond C. Brekke i Ruter.

Nå vil Ruter søke Samferdselsdepartementet om å øke gebyrene for sniking fra 750 (hvis du betaler på stedet) og 900 kroner (tilsendt giro) henholdsvis til 900 og 1.100 kroner.

Sist gang det ble dyrere å snike var i 2005. Oslos gebyrer ligger lavere enn for eksempel Göteborg og Stockholm. (NTB)