Oslogutt (16) tatt for 36 lovbrudd i fjor

Politiet mener han startet sin kriminelle løpebane før han fylte 10 år. Ny statistikk lagt fram i dag.

FORNØYDE: De samlede tallene for barne- ungdomskriminalitet i Oslo er stabile og viser en liten nedgang. Det er byrådsleder Erling Lae og politimester Anstein Gjengdal fornøyde med. Bare 7,3 prosent av all registrert kriminalitet begått i Oslo i fjor ble begått av personer under 18 år. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORNØYDE: De samlede tallene for barne- ungdomskriminalitet i Oslo er stabile og viser en liten nedgang. Det er byrådsleder Erling Lae og politimester Anstein Gjengdal fornøyde med. Bare 7,3 prosent av all registrert kriminalitet begått i Oslo i fjor ble begått av personer under 18 år. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Statistikken over barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo fra i fjor viser at hovedstaden stadig har et problem med unge lovbrytere som gjentar kriminelle handlinger.

I fjor ble 1573 personer under 18 år anmeldt for til  sammen 2708 forhold.  I 2007 var tallet 3233 forhold fordelt på 1797 personer, viser statistikken som det såkalte SaLTo-prosjektet mellom oslopolitiet og Oslo kommune har utarbeidet.

Verstingen er en 16 år gammel gutt fra Oslo. Han ble tatt av politiet hele 36 ganger i løpet av fjoråret, blant annet for narkotikakriminalitet.

Jente (16) voldstatt ti ganger
Gutten er veteran å regne. Ifølge politiet startet han sin krimkarriere som 8 eller 9-åring i 2001 da han ble tatt for første gang. Til sammen er han registrert hos politiet 50 ganger siden første gang han ble plukket opp av politiet.

Han er en av de 20 verste gjenganger-ungdommene i Oslo. De ble registrert til sammen 337 ganger i løpet av 2008. Av de 20 personene er det bare ei jente. 16-åringen ble registrert 15 ganger i fjor, av disse 10 voldsepisoder.

- Vi vet hvem alle disse personene er, men vi ønsker ikke å gå ut med flere detaljer om dem. Dette er personer som politiet følger tett og som vi forsøker å følge opp, sier prosjektleder i SaLTo, Pål Meland, ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

En av personene på lista er en nå 16 år gammel gutt. Siden politiet møtte på ham første gang i 2006 skal han ha stått bak 75 lovbrudd ved inngangen av 2009. Rullebladet involverer nærmest alle typer lovbrudd som ran, vold, narkotika, hærverk, tyveri med mere.

Fornøyd politimester
Alt i alt viser årets statistikken for fjoråret en liten nedgang i både antall unge lovbrytere, antall lovbrudd og antall gjengangere sammenlignet med 2007.

- Vi kan jo aldri utelukke at disse tallene skyldes at politiet har gjort en dårligere jobb og at vi har registrert færre enn vi burde, men vi ser blant annet at 47 av personene som ble tatt i 2007 ikke er i politiets registre i 2008. Det er en positiv pekepinn, sier politimester Anstein Gjengedal.

Han og byrådsleder Erling Lae møtte pressen for å orientere om tallene på Oslo rådhus i ettermiddag.

Der ble samarbeidet mellom politi og kommune beskrevet som svært godt. Dette prosjektet har vært mest aktivt på Majorstua politistasjon. Nå skal alle politistasjoner i Oslo bli besatt med forebyggende team.

- Har en ungdom mer enn fire lovbrudd på seg så tas denne ungdommen tak i og følges opp av politi og kommuneapparatet. Det handler om involvere politi, barnevern, foreldre også videre, sier Lae, som lover å betale det det måtte koste for å få i gang forebyggende team på alle politistasjonene i hovedstaden i løpet av 2009.

Årets rapport er foreløpig ikke lagt ut på nett, men her er rapportene fra 2008 og 2007.

TATT 36 GANGER I FJOR: En 16 år gammel gutt ble til sammen registrert av politiet hele 36 ganger i fjor. Det er den personen under 18 år i Oslo som ble tatt for flest lovbrudd i 2008. Bildet over, som også figurerer som frosidebilde til denne saken, er et illustrasjonsbilde og har ikke noe med den aktuelle gutten å gjøre. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN
TATT 36 GANGER I FJOR: En 16 år gammel gutt ble til sammen registrert av politiet hele 36 ganger i fjor. Det er den personen under 18 år i Oslo som ble tatt for flest lovbrudd i 2008. Bildet over, som også figurerer som frosidebilde til denne saken, er et illustrasjonsbilde og har ikke noe med den aktuelle gutten å gjøre. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN Vis mer