Oslomann (45) drept i krangel om hundevalp

27-åring knivstakk offeret 33 ganger med vennepar som vitner.

STOR UTRYKNING: En rekke bevæpnede politipatruljer rykket ut til Sinsen 2. februar i fjor da det kom melding om mulig knivdrap og en ukjent gjerningsmann på flukt. Det viste seg at et av vitnene var gjerningsmannen. Foto: BJØRN LANGSEM
STOR UTRYKNING: En rekke bevæpnede politipatruljer rykket ut til Sinsen 2. februar i fjor da det kom melding om mulig knivdrap og en ukjent gjerningsmann på flukt. Det viste seg at et av vitnene var gjerningsmannen. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en kvinnelig beboer 2. februar i fjor ringte politiet om en dramatisk knivstikking i en belastet boligblokk i Sinsenveien i Oslo, rykket store bevæpnede politistyrker ut til det som framsto som et overfall med en ukjent gjerningsperson.

I leiligheten fant politiet en 45-åring liggende livløs og blodig på gulvet, to andre menn med lettere knivskader og kvinnen som hadde ringt. De overlevende beskrev hvordan en «araberliknende person med mørk jakke» hadde kommet inn i boligen og gått amok.

Men etter rundspørring og omfattende søk i området blant annet med politihunder fattet etterforskerne mistanke til historien. Det viste det seg at det bare var drapsofferet, et samboerpar som bodde i leiligheten og deres svenske venn på besøk som hadde vært tilstede - og at den mystiske utlendingen var en dekkhistorie.

En 27 år gammel mann fra Sverige er nå dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap på den norske 45-åringen. De to kjente ikke hverandre fra før. «(...)Drapshandlingen fremstår som spesielt frastøtende og brutal», heter det i dommen.

27-åringen blandet seg i en krangel og fikk et slag i ansiktet, før han stakk offeret 33 ganger i overkroppen og hodet med en kniv han hadde med seg inn i situasjonen, ifølge Oslo tingrett.

Krevde hundepenger Utgangspunktet for basketaket skal ha vært en diskusjon 45-åringen hadde med samboerparet i leiligheten om en hundevalp.

Kvinnen i paret hadde en drøy måned tidligere solgt mannen en hund, men ennå ikke fått betalingen. Da paret traff 45-åringen tilfeldig utendørs, skal han ha blitt med opp i leiligheten for å oppklare blant annet hvorfor pengene hadde latt vente på seg, forklarte kvinnen i retten.

«Tiltalte blandet seg da ifølge [kvinnen] inn og sa at [45-åringen] måtte betale for hunden. De kom inn på fengselstid de hadde sittet og at [45-åringen] hadde et smykke til flere hundre tusen kroner, og tiltalte og [offeret] begynte å krangle», heter det i dommen.

Etter å ha blitt truffet rundt fire ganger kniven, segnet offeret om på gulvet, men var trolig ennå i live. I politiavhør forklarte det mannlige vitnet hvordan 27-åringen fortsatte med den dødelige volden.

«[vitnet] mente tiltalte fikk panikk fordi [45-åringen] fortsatt levde,og at tiltalte stilte seg over ham med ett bein på hver side, hvoretter han "jævlig hardt" tildelte ham tre-fire eller flere hugg med høyre hånd», skriver retten.

Obduksjonen av offeret viste at det i virkeligheten dreide seg om 29 knivstikk i ryggen, etter de innledende stikkene mens 45-åringen var oppreist.

Etter drapet stakk 27-åringen selv i armen med kniv to ganger like etter drapet for å selv framstå som offer. Så skal han ha truet venneparet til å forklare seg samstemt til politiet om den «ukjente» angriperen.

Etter at alle de tre ble varetektsfengslet for falsk forklaring, endret de versjon i avhør i tur og orden. 27-åringen hevdet  lenge at knivstikkingen skjedde i selvforsvar, men erkjente til slutt straffskyld for drap under rettssaken.

Kunne fått forvaring 27-åringen er en rekke ganger tidligere - første gang som 16-åring - dømt for alvorlige voldshandlinger i Sverige.

Svensken er ikke ansett som utilregnelig, men har hatt en traumatisk oppvekst og psykiske problemer i en årrekke. I forbindelse med en straffesak i Sverige i 2011 ble mannen diagnostisert med blant annet amfetaminavhengighet, hyperaktivitet og  personlighetsforstyrrelse med antisosiale trekk og borderline-preg. En tidligere utredningen konkluderte med at han hadde en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Oslo tingrett slår fast at 27-åringens kriminelle forhistorie og trekk ved de psykiske problemene tilsa at han skulle dømmes til forvaring, men falt likevel ned på fengselsstraff i tråd med aktors påstand, fordi forvaring ikke ville latt seg sone i Sverige.

«Den åpenbare gjentagelsesfaren for handlinger av tilsvarende karakter sammenholdt med hensynet til samfunnsvernet tilsier at det i dette tilfellet idømmes en streng straff», skriver tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

SIKRET SPOR: Politiet fikk raskt mistanke til at vitnenes første versjon av hendelsesforløpet var konstruert. Foto: BJØRN LANGSEM
SIKRET SPOR: Politiet fikk raskt mistanke til at vitnenes første versjon av hendelsesforløpet var konstruert. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer