Oslomann har fått påvist legionella

Folkehelseinstituttet venter fortsatt på prøvesvar om legionellautbruddet i Østfold. I mellomtiden har en ny person, som har vært på ferie i området, fått påvist legionella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble et nytt smittetilfelle registrert på Østlandet. En mann bosatt i Oslo, som har vært på ferie i Østfold, har fått påvist legionellabakterien.

- Vi vil foreløpig ikke konkludere med at han er smittet i Østfold, sier overlege Hans Blystad til NRK.

Prøver fra Borregaard-anlegget i Sarpsborg har matchet bakteriestammen fra to av de andre smittede, men Folkehelseinstituttet sier at det heller ikke er sikkert prøvene som blir klare neste uke ikke vil gi noe bastant svar.

- Det er ikke sikkert vi kan trekke en endelig konklusjon rundt smittekilden, sier fungerende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet Ingeborg Aaberge til NTB.

Til sammen er nå seks personer smittet. To av dem har mistet livet. Ved utbruddet i 2005 var pasientgrunnlaget mange ganger større, noe som gjorde arbeidet med å spore smittekilden lettere.

- Vi er selvfølgelig glade for at det ikke har rammet flere, men med så få pasienter blir etterforskningsarbeidet mye vanskeligere, sier Aaberge.

- Mye vi ikke vet

Neste uke kommer flere resultater av prøver som er tatt i forbindelse med legionellautbruddene i Sarpsborg og Fredrikstad. Men selv om DNA-analysen av legionellastammen funnet ved Borregaards anlegg i Sarpsborg viser at anlegget sannsynligvis er smittekilden, kan det ikke utelukkes at samme legionellastamme også finnes ved andre anlegg.

Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, presiserer at etterforskningen ikke er avsluttet.

- Ennå har vi ikke funnet årsaken til smittetilfellene, og vi må fastslå at det ennå er mye man ikke vet om legionellaspredning. Om det bli nødvendig vil vi eventuelt bringe inn utenlandsk ekspertise, sier han.


Har intensivert renholdet

Administrerende direktør i Borregaard, Per Sørlie, forteller at bedriften har intensivert renholdet ved spraytørkeanleggene som fremdeles er i drift, etter at det ble påvist at legionellastammen ved Borregaard samsvarer med DNA fra to pasientprøver.

Ett anlegg er midlertidig satt ut av drift, mens de andre anleggene i Sarpsborg nå rengjøres hver uke. Før utbruddet ble anleggene rengjort hver måned, noe som er oftere enn det forskriftene pålegger bedriften.

Sørlie forteller at Borregaard også vurdere andre tiltak enn økt renhold for å hindre nye legionellautbrudd.

- Vi vil også kunne se på tekniske løsninger, men det er ikke noe som kan løses over natten, sier Sørlie til NTB.


Vil se på praksis

Ifølge Truls Krogh, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, er norske forskrifter for legionellasmitte verdens mest omfattende.

- Regelverket omfatter en rekke forhold, og legger opp til egenvurdering, sier Krogh.

Nye legionellautbrudd viser likevel at det er mye som til nå ikke har vært kjent, og Folkehelseinstituttets veiledning for håndtering av legionella er under stadig utvikling.

Ansvaret for å påse at bedrifter som Borregaard har tilstrekkelig internkontroll ligger i dag hos kommunen.

- Vi vet at regelverket er godt, men vi ser det er behov for å ha en samlet vurdering av hvordan reglene praktiseres hos bedrifter og kommuner. Dette vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ta en gjennomgang på, sier Arild Johan Myrberg, fungerende avdelingsdirektør for miljø og helse i Helsedirektoratet.
(NTB)