LØ PÅ E18 ER IKKE UVANLIG: Rushtid på E18 i Sandvika. Nå går det mot rushtidsavgift. Foto: NTB Scanpix
LØ PÅ E18 ER IKKE UVANLIG: Rushtid på E18 i Sandvika. Nå går det mot rushtidsavgift. Foto: NTB ScanpixVis mer

Oslopakken kan gi rushtidsavgift og ny T-bane

En måned på overtid nærmer forhandlingene om Oslopakke 3 seg slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene mellom Oslo kommune, Akershus fylkeskommune, Statens vegvesen og Jernbaneverket er i innspurten, en måned på overtid.

- Det er planlagt et nytt møte søndag. Fortsatt er det detaljer som gjenstår, men vi er ganske nær en avtale nå, sier en kilde nær forhandlingene til NTB.

Lønnsomme Finansiering av ny sentrumstunnel med T-banen mellom Majorstuen og Bryn er blant elementene som ligger an til å komme på plass. Det samme gjelder finansiering av Fornebubanen.

Begge baneutbyggingene blir omtalt som samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Ny sentrumstunnel er tidligere kostnadsberegnet til 16 milliarder kroner, mens prisen for Fornebubanen er anslått til 10 milliarder kroner.

Kompromiss Uenighet om omfanget på utbyggingen av E18 vest for Oslo og nivået på bompenger har vært de viktigste årsakene til at forhandlingene har gått på overtid.

Det rødgrønne flertallet i Oslo har vært opptatt av å nedskalere planene «slik de foreligger i dag». Akershus fylkeskommune har stått hardt på at utbyggingen må komme i gang, ikke minst med tanke på en løsning for Fornebu/Lysaker-området.

Etter det NTB forstår, nærmer det seg nå et kompromiss som begge parter kan leve med. Så sent som under et forhandlingsmøte fredag ble skal det ha blitt gjort viktige avklaringer.

Nye bompriser Prisen for å passere bompengestasjonene på E18 er etter det NTB får opplyst ennå ikke spikret helt i detalj. Men ifølge TV 2 ligger det an til at taksten for å kjøre bil gjennom bomringen rundt Oslo vil øke fra dagens 32 kroner til 43 kroner for bensinbiler og 48 kroner for dieselbiler.

I tillegg kan det gå mot enighet om en ekstra avgift i rushtiden, får NTB opplyst.

Ifølge TV 2 er det snakk om et påslag på 10 kroner.

Dessuten kan ekstraavgiften på 16 kroner for bilister vestfra på vei inn til Oslo bli stående.

- Det er klart det blir et ordentlig påslag, det er det nødt til å bli, men vi er nødt til å være realistiske også, sier fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), til TV 2.

Betydelig bevegelse Dersom det som blir beskrevet som de siste nødvendige detaljene, blir avklart søndag, ser partene for seg at det kan bli en signering tidlig i neste uke.

- Det er grunn til optimisme. Det har vært betydelig bevegelse de siste dagene og en konstruktiv tone på alle sider av bordet, lyder rapportene fra møtene torsdag og fredag denne uken.

Dersom partene kommer i mål slik de nå ser for seg, vil man rekke politisk behandling i både Oslo og Akershus før sommerferien.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram