ERSTATTES MED NØDNETT: Politiet i Oslo går fra mandag over fra politiradio, tilgjengelig for alle, til det nye nødnettet som er avlyttingsikkert.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
ERSTATTES MED NØDNETT: Politiet i Oslo går fra mandag over fra politiradio, tilgjengelig for alle, til det nye nødnettet som er avlyttingsikkert. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Oslopolitiet blir avlyttingssikkert

Begynner med nødnettet fra mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fra 15. mars kan politisambandet i Oslo ikke lenger avlyttes av mediene og tipsere. Da tas nemlig det nye nødnettet i bruk som hovedsamband.

Oslo er det tredje politidistriktet som går over til det digitale og avlyttingssikre sambandet. Erfaringene fra de to første, Østfold og Follo, er positive, ifølge politiet. Etter tekniske målinger og praktiske tester er tilbakemeldingen at det nye sambandet fungerer godt. Nødnettet kan ikke avlyttes. Dermed kan politiet formidle taktiske disposisjoner og personopplysninger over det nye sambandet. I dag bruker politiet ofte mobiltelefon når slike opplysninger skal formidles.

- Det nye nødnettet gir politiet høyere dekningsgrad og bedre talekvalitet enn det gamle sambandet. Vi er trygge på at nødnettet ivaretar politiets sambandsbehov i den daglige tjenesten så vel som i større kriser og beredskapssituasjoner, sier ansvarlig for nødnett i politiet, avdelingsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet.

Romerike politidistrikt tar etter planen nødnettet i bruk som hovedsamband i slutten av mars. Asker og Bærum og Søndre Buskerud følger etter i løpet av våren.

Lorentzen utelukker overfor Teknisk Ukeblad at pressen vil få tilgang til sambandet.

- Politiet tar pressens oppgave på alvor, og det vil bli en løsning på dette. Men det vil ikke under noen omstendighet bli aktuelt å la andre enn politiet og andre nødetaters personell få adgang til å lytte til sambandet, sier han.

NTB