Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslopolitiet brøt menneske- rettigheter

En 36-åring slipper nå fengselsstraff etter at han ringte inn bombetrussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bombetruslene mot Oslo Taxi i Trondheimsveien 100 og Viking redningstjeneste ble framsatt i august 2007. 36-åringen ble avhørt allerede i september samme år, og kom med en uforbeholden tilståelse. Saken var ferdig etterforsket i desember 2007. Saken ble oversendt retten først i februar i år. I det alt vesentligste skyldes dette at saken ble liggende ubehandlet hos politijuristen i ett år.

Borgarting lagmannsrett, som har dømt 36-åringen til betinget fengsel i 30 dager, mener at denne tidsbruken er et brudd på EMKs regler om at en tiltalt har krav på rettergang innen rimelig tid. Den normale straffen for de aktuelle forbrytelsene ville vært ubetinget fengsel i 45 dager. 36-åringen har samtidig fått noe strafferabatt, fordi han hadde tilstått.

Depresjon
36-åringen forklarer at han var utsatt for en bilulykke i november 2005. Dette førte til en slags depresjon. Samtidig skrantet samboerskapet og han var i gang med å etablere seg i ny jobb. Fra sommeren 2006 har han gått på medisiner mot depresjoner.

— Jeg har som en følge av ulykken også fått en overfølsomhet hva gjelder trafikksituasjoner, noe som var utløsende for telefonen til Oslo Taxi.

Utrygghet
Den helgen forholdene gjelder, var jeg i en mørk og tung periode. Jeg hadde vært ute med venner og drakk for mye alkohol. Dette i kombinasjon med matallergi gjorde at jeg følte at den eneste måten å få en stemme ut i samfunnet på var å ta de i siktelsen gjeldende telefoner, forklarer 36-åringen. Lagmannsretten konkluderer med at sterke allmenn- og individualpreventive hensyn tilsier en streng straff.

— Bombetrusler er egnet til å skape stor utrygghet og fører til kostnad- og ressurskrevende tiltak, ifølge dommerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling