Oslopolitiet frikjent i ambulansesaken

Men Spesialenheten kritiserer for å ha brukt ordet «neger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg har stor forståelse for de pårørendes behov for hjelp på et åsted som er veldig urolig. Men vi har vurdert om polititjenestemennene som kom til Sofienbergpark har gjort noe straffbart. Og det har vi kommet frem til at det ikke er, sier assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, til Dagbladet.no.

Hele vedtaket kan du lese i anonymisert form her.

Alis familie ved advokat Abid Q. Raja anmeldte de to polititjenestemennene for grov uforstand i tjenesten etter den svært mye omtalte «Ambulansesaken» fra i sommer.

6. august ble småbarnsfar Ali Haji Mohamed Farah (37) slått ned i Sofienbergparken i Oslo. Ambulansepersonalet på stedet nektet å ta ham med.

Frikjennes på alle punkter

Politiet kom først på stedet. Det er påstått at de ikke gjorde jobben sin i forhold til en rekke punkter. Blant annet skal de ikke ha gjort jobben sin godt nok i forhold til å fakke gjerningsmannen.

De skal ha forsømt hjelpeplikten sin da ambulansepersonellet dro fra stedet med en skadet Ali liggende igjen på stedet, og de skal ha opptrådt rasistisk.

De to politibetjentene frikjennes nå for alle punkter, og saken er henlagt fra Spesialenhetens side.

Oslopolitiet frikjent i ambulansesaken

- Etter det vi forstår forsto politiet det slik at fornærmede ble tatt hånd om da de ankom stedet. De forsto det også slik at ambulanse var på vei. De startet derfor etterforskning - det vil si å lete etter en gjerningsmann og sikre vitner, sier Welhaven.

Ifølge politiinstruksen skal politiet først hjelpe folk på stedet før de etterforsker. Spesialenheten har konkludert med at dette er fulgt.

- Dårlig kommunikasjon

Ifølge vedaket til Spesialenheten ankom politiet stedet cirka klokka 17.12. Ambulansen kom to minutter senere, men forlot stedet etter seks minutter uten Ali med seg i ambulansen.

- Vi har vurdert om politiet har gjort noe feil da ambulansen dro og om de burde har overprøvd ambulansepersonellets avgjørelse om å la fornærmede være igjen. Vi mener politiet bør ha tillit til de medisinske vurderingene ambulansepersonellet gjør. Vi finner ikke at politiet her har gjort noe straffbart, sier Welhaven til Dagbladet.no.

Han legger imidlertid til at kommunikasjonen mellom politiet og ambulansepersonellet burde ha vært bedre på stedet.

«Neger» som beskrivelse

Spesialenheten har tilsammen avhørt 16 vitner som på en eller annen måte var involvert i hendelsen i Sofienbergparken. De har sikret både videoer og bilder samt lydlogger fra politi og AMK.

POLITIET FRIKJENT: De to polititjenestemennene som ankom Sofienbergparken der Ali Haji Mohamed Farah (37) lå skadd gjorde ikke noe straffbart, mener Spesialenheten for politisaker. Bildet viser Ali på sin første permisjon fra Sunnaas sykehus etter hendelsen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
POLITIET FRIKJENT: De to polititjenestemennene som ankom Sofienbergparken der Ali Haji Mohamed Farah (37) lå skadd gjorde ikke noe straffbart, mener Spesialenheten for politisaker. Bildet viser Ali på sin første permisjon fra Sunnaas sykehus etter hendelsen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Spesialenheten har med det konkludert med at politimennene ikke hadde rasistiske holdninger underveis.

Politimennene er sterkt kritisert av vitner for at de brukte ordet neger ved en anledning på stedet.

- Det er ingen grunn til å betvile at ordet neger ble brukt. Det er uheldig at ordet ble brukt og skal etter politiinstruksene heller ikke benyttes. Vi finner det kritikkverdig at det ble brukt, men ikke straffbart, sier Welhaven.

Han begrunner det med at ordet, ifølge Spesialenheten, ble brukt for å beskrive gjerningsmannen.

- Ikke lest vedtaket

Saken har vært under etterforskning siden august i år. Ambulansepersonellet som forlot Ali er også under etterforskning av Spesialenheten, men avgjørelsen mot de kommer først etter at Statens Helsetilsyn er ferdig med å behandle sin tilsynssak.

Den er ventet i februar neste år.

Ali Haji Mohamed Farahs bistandsadvokat, Abid Q. Raja, sier han har mottatt vedtaket, men trenger tid til å gå igjennom saken før han kan kommentere den.

- Jeg skulle gjerne sett at saken mot både ambulanse- og politipersonellet kom samtidig. Men jeg må få lese vedtaket før jeg kan uttale meg, sier Raja til Dagbladet.no.