Oslopolitiet sier bølgen av overfallsvoldtekter er krevende

- Det blir en langsommere etterforskningsframdrift enn om vi hadde hatt full bemanning, sier politiinspektør Hanne kristin Rohde.

VOLDTEKTSBØLGE: - Vi har mottatt 29 anmeldelser på fullbyrdede overfallsvoldtekter i Oslo hittil i år. I tillegg har vi fått anmeldelse på 22 voldtektsforsøk, sier Politiinspektør Hanne kristin Rohde ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved oslo politidistrikt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VOLDTEKTSBØLGE: - Vi har mottatt 29 anmeldelser på fullbyrdede overfallsvoldtekter i Oslo hittil i år. I tillegg har vi fått anmeldelse på 22 voldtektsforsøk, sier Politiinspektør Hanne kristin Rohde ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved oslo politidistrikt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I oktober er det meldt om en rekke voldtekter i Oslo, og i går tidlig mottok oslopolitiet enda en voldtektsanmeldelse. En kvinne i 20-åra skal ha blitt voldtatt i en leilighet i Oslo.

Men det er overfallsvoldtektene som har skapt bekymring hos mange den siste tida. En oversikt Dagbladet har fått fra oslopolitiet viser at det er registstrert 51 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Oslo hittil i år.

- Vi har mottatt 29 anmeldelser på fullbyrdede overfallsvoldtekter. I tillegg har vi fått anmeldelse på 22 voldtektsforsøk, sier Politiinspektør Hanne kristin Rohde ved Vold- og sedelighetsseksjonen, ved oslo politidistrikt til Dagbladet.

Helgen for to uker siden ble to jenter overfalt og voldtatt i Oslo - én 21 år gammel jente ble voldtatt i Slottsparken og en 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata. Sist helg skal det ha vært flere voldtekter og voldtektsforsøk, blant annet skal en 18 år gammel kvinne skal ha blitt voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo.

Biologiske spor Politiinspektør Rohde forteller at oslopolitiet har flere spor å jobbe videre med i en rekke av de anmeldte overfallsvoldtektssakene.

- Vi har biologiske spor å jobbe ut ifra på om lag 20 av disse sakene, sier Rohde.

I tillegg har politiet så langt mottatt svar på DNA-prøver fra Folkehelseinstituttet (FHI) i 11 av sakene. Ifølge Rohde viser prøvesvarene en positiv DNA-profil på antatt gjerningsmann på flere av overfallsvoldtektene.

-  Vi har en pågrepet og siktet en antatt gjerningsmann i 8 saker. En av de siktede står ifølge DNA-funn bak 2 av voldtektene. Det betyr at vi har 7 kjente gjerningspersoner hittil blant årets anmeldte overfallsvoldttekter, forteller Rohde.

Samme overgriper Hun mener det er viktig å formidle at det kan sikres spor selv om en voldtekt ikke er fullbyrdet.

- Vi anbefaler alle som opplever et voldtektsforsøk å oppsøke overgrepsmottaket umiddelbart etter et angrep. Det kan være spor etter kyss, fra spytt, eller det kan være hudceller etter et eventuelt basketak mellom overgriper og offer, sier Rohde.

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal sa tidligere i dag til Dagbladet at han synes utviklingen i Oslo er trist. Han oppfordret kvinner til å  tenke seg godt om før de går alene hjem sent på natten.

- Men det er bedre å ta forholdsregler enn å bli voldtatt. Jeg tror det finnes voldtektsmenn der ute som jakter på kvinner. De finner et egnet offer, og slår til når det ikke er andre til stede, sa Gjengedal.

Statistikk fra oslopolitiet viser at det i flere tilfeller er samme overgriper som står bak fler overgrep.

- Internt hos oss er vi oppmerksom på dette og leter etter likhetstrekk ved de sakene vi jobber med, sier Rohde.

- Krevende - Det er krevende å være politimester i Oslo akkurat nå, sa Anstein Gjengedal til Dagbladet for et par dager siden.

VOLDTEKTSBØLGE: Natt til sist lørdag ble en ung kvinne overfalt og voldtatt av to menn ved Sonja Henies plass, eller Vaterlandsparken som det er bedre kjent som, i Oslo sentrum.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VOLDTEKTSBØLGE: Natt til sist lørdag ble en ung kvinne overfalt og voldtatt av to menn ved Sonja Henies plass, eller Vaterlandsparken som det er bedre kjent som, i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Det er for tida mellom 23 og 26 ansatte på sedelighetsavsnittet. Tillitsvalgt Eirik Wilmann gikk i forrige måned ut og sa at det var fritt fram for overgripere.

Siden Wilmann gikk ut med sine bekymringer, har ytterligere elleve kvinner blitt utsatt for overfallsvoldtekt i Oslo. Derfor har politimesteren bestemt seg for å utlyse ti nye stillinger, i tillegg til at stillinger som ikke er bemannet vil bli besatt.

Gjengedal fortalte i dag til Dagbladet at oslopolitiet skal styrke bemanningen i hovedstaden med minst tjue tjenestemen i gatene kommende helg.

Statsadvokatene Oslo tok i går kontakt med Oslo-politiet for å avklare om politiet har nok ressurser til å etterforske de mange voldtektssakene den siste tiden. Møtet vil tidligst finne sted en gang i neste uke.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud sa da til Dagbladet at han frykter at kriminelle kan slippe unna dersom Oslo-politiet får for mye å gjøre.

- Vi er bekymret for situasjonen. Det er gjennom mediene skapt et inntrykk av at det er en form for krise, og det må vi finne ut av om det virkelig er. Det dreier seg om svært alvorlige straffesaker hvor statsadvokaten avgjør om etterforskningsmaterialet holder til tiltale og dom. Nettopp derfor er vi særlig opptatt av at politiet er i stand til å etterforske disse sakene med den nødvendige hurtighet og kvalitet, og dette vil vi diskutere med dem, sa Maurud i går.

Tomme stillingshjemler Hanne Kristin Rohde innrømmer at det er tøffe tider for Vold- og sedelighetsavsnittet.

OVERFALLSVOLDTEKTER: Oslopolitiets oversikt over registrerte overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk så langt i år.
OVERFALLSVOLDTEKTER: Oslopolitiets oversikt over registrerte overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk så langt i år. Vis mer

- Det er klart at for enhver bedrift som mister ansatte, blir det tøffere. På Sedelighetsavsnittet har vi ikke klart å fylle opp alle  stillingshjemler etter at mange har sluttet. Det er krevende for oss når mange slutter på en gang. Jeg vil ikke dramatisere dette, men det er klart at det blir en langsommere etterforskningsframdrift enn om vi hadde hatt full bemanning.

Oslopolitiet har så langt fått inn totalt 216 voldtektsanmeldelser hittil i år.

Voldtekter i oslo:

• I oktober er det meldt om en rekke voldtekter i Oslo. Flere av disse er såkalte overfallsvoldtekter. Oslopolitiet har så langt registrert 51 overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekt hittil i år:

• 1. oktober: En kvinne i 20-årene ringte politiet og sa hun var blitt voldtatt av en drosjesjåfør i drosjen mellom sentrum og Frogner. En mann i 40-årene er pågrepet og har vært i avhør.

• 8. oktober: En kvinne skal ha blitt voldtatt ved 1-tida natt til lørdag 8. oktober, ved krysset Hellerudveien og Trasoppveien på Oppsal øst i Oslo.

• 23. oktober: En 21 år gammel kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt av to menn i Slottsparken.

• 23. oktober: En 17 år gammel jente ble funnet naken på gata i Oslo sentrum. Hun skal ha flyktet fra en leilighet etter en voldtekt der. En litauisk statsborger er pågrepet i saken.

• 30. oktober: En 18 år gammel kvinne skal ha blitt voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo natt til søndag 30. oktober. Politiet leter etter to gjerningsmenn.

• 30. oktober: En kvinne i 20-årene skal ha blitt tvunget til oralsex med en pirattaxisjåfør. Overgrepet skal ha funnet sted på nedre del av Grünerløkka.

• 2. november: Politiet får melding om en kvinne tidlig i 20 årene som skal ha blitt voldtatt i en leilighet i området ved det gamle Rikshospitalet i Oslo.

• Hittil i år har det vært en økning i antall anmeldte voldtekter i Oslo på nær 25 prosent. Oslopolitiet har så langt fått inn totalt 216 voldtektsanmeldelser hittil i år.

Kilde: Oslopolitiet/Aftenposten/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer