Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslopolitiet tar Krekar-avgjørelse i morgen

Venter på beskjed om hvor han skal etter fengselssoning.

,Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
,Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen blir det trolig klarlagt hvilke restriksjoner Najumuddin Faraj Ahmad - bedre kjent som Mulla Krekar - kan bli ilagt når han søndag slipper ut av fengsel. 

Det framgår av en pressemelding fra oslopolitiet i 12.30-tida i dag.

- Oslo politidistrikt arbeider videre i dag ut fra oppdraget med å iverksette den generelle instruksen som Justisdepartementet har utarbeidet om oppholdssted og meldeplikt. Vi regner med å komme fram til en avgjørelse i løpet av morgendagen, skriver politiet.

Onsdag i forrige uke sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) en instruks til Politidirektoratet om at meldeplikt og pålagt oppholdssted fra nå skal bli hovedregel i saker som Krekars. 

Det er Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt som skal gjøre det formelle vedtaket.

- Vi vil foreta en konkret vurdering, men sannsynligheten er stor for at Krekar blir pålagt et oppholdssted utenfor Oslo og andre storbyer, samt ilagt meldeplikt sa politiinspektør Audun Kristiansen ved seksjonen til NTB på fredag.

Om løsningen blir å plassere Krekar i mer landlige omgivelser i Norge, er det langt unna Fremskrittspartiets gjentatte løfter om å kaste den trusseldømte 58-åringen ut av landet.

Det er i hovedsak Krekars tale- og forumaktivitet på nettet som har vært kjernen i anklagene mot ham - ikke geografisk tilstedeværelse. Men lite tyder på at politiet kan hindre islamisten i å bruke internett når han nå blir løslatt.

Krekars advokat Brynjar Meling varsler rettssak dersom hans klien pålegges å flytte langt fra Oslo. 

Universitetslektor Eirik Bjørge ved Universitetet i Oxford, en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter, uttalte til VG i forrige uke at det er usikkert om «omplasseringsvedtaket» er å anse som lovlig.

- I henhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen har alle rett til å leve med sin familie og å ha et privatliv. Staten kan gjøre inngrep i dette, men slike inngrep må være forholdsmessige. En hovedregel hvor man pålegger enkeltmennesker å bo utenfor storbyer vil slett ikke alltid være forholdsmessig, sa Bjørge til VG.

Det 12 år gamle utvisningsvedtaket mot Mulla Krekar, begrunnet i rikets sikkerhet, har vært umulig å gjennomføre siden ingen myndigheter i Irak kan gi garantier for at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsstraff om han returnerer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media