Oslopolitiets «kokainkupp»: Tatt på fersken med narkoparti verdt millioner

Ti personer pågrepet - norsk 45-åring utpekes som hovedmann. Bevæpnet politi slo til på narkosmuglernes møtested i Oslo natt til mandag.

- AVSLØRTE OVERLEVERING: Etter det Dagbladet forstår mener politiet at overleveringen av det svært verdifulle narkotikapartiet skulle skje i dette parkeringshuset på Skøyen natt til mandag. Men store, bevæpnede mannskaper fra oslopolitiet sto klare til å pågripe alle involverte. Foto: Elisabeth Sparre Alnes
- AVSLØRTE OVERLEVERING: Etter det Dagbladet forstår mener politiet at overleveringen av det svært verdifulle narkotikapartiet skulle skje i dette parkeringshuset på Skøyen natt til mandag. Men store, bevæpnede mannskaper fra oslopolitiet sto klare til å pågripe alle involverte. Foto: Elisabeth Sparre AlnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en nøye planlagt aksjon ble ni personer pågrepet i Oslo og én i Sverige natt til mandag. Det skjedde etter at en narkotikalast verdt mange millioner kroner hadde blitt fulgt av politiet gjennom flere land, over norskegrensa og til et parkeringsanlegg på Skøyen i Oslo like ved E18, etter det Dagbladet forstår.

Store mengder av tre forskjellige stofftyper, blant annet kokain, ble funnet i en modifisert bil i forbindelse med selve overleveringen, etter det Dagbladet erfarer. Oslopolitiet bekrefter i dag at partiet er «veldig stort», men vil ikke si hvor mye det dreier seg om.

- Kvantumet narkotika som er beslaglagt er meget stort i nasjonal målestokk og i et historisk perspektiv. I tillegg mener vi at vi har satt en sentral innførselsåre for narkotika inn til Norge ut av spill, sier sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet, politiinspektør Einar Aas, til Dagbladet.

Politiet fant også flere skytevåpen, store pengebeløp og ytterligere narkotika under ransakinger på en rekke boligadresser i Oslo. Betalingen for selve narkopartiene skal ha skjedd adskilt fra overleveringene.

- Alt tyder på at dette nettverket har holdt det gående i årevis, sier Aas.

- Norsk hovedmann Etterforskerne mener at flere av de kjente kriminelle miljøene i hovedstaden har vært nettverkets mottakere.

- Flere sentrale aktører har benyttet seg av denne innførselsåren, slik vi ser det. Saken er blant annet relevant i forhold til innsatsen mot gjengkriminalitet i Oslo, sier Aas til Dagbladet.

De pågrepne er fra 21 til 45 år gamle og har bakgrunn fra flere ulike miljøer. Eldstemann, en norsk 45-åring, er regnet som den mest sentrale blant de siktede. Mannen skal ikke ha blitt dømt for alvorlig kriminalitet de siste åra. I tillegg ble fem andre nordmenn, en pakistaner  og en bosnisk serber tatt i forbindelse med overleveringen . I Sverige pågrep politiet en nederlandsk kvinne.

I et lysskryss ved Bygdøy Allé like ved overleveringsstedet i 00.30-tida natt til mandag, ble forbipasserende vitner til deler av politiets tilslag. Da stormet  sivilkledde politifolk fra avdeling for Spesielle operasjoner (SO), bevæpnet med automatvåpen, ut av en bil som kjørte opp på siden av en mørk BMW der noen av de mistenkte satt.

Narkonettverket skal blant annet ha brukt leiebiler og stjålne eller falske skilter under smuglingen.

- Jeg kan bekrefte at vi gikk til en pågripelsesaksjon ved Skøyen, men vi er nå i starten av det som blir en veldig omfattende etterforskning, så vi vil derfor ikke gå ut med noen detaljer i dag, sier Aas.

Lang etterforskning Politiet legger ikke skjul på at etterforskningen har pågått i over et år. Etter alt å dømme har det skjedd med omfattende telefonavlytting, spaning og koordinering med politikolleger i utlandet.

- Dette har vært et stort lerret å bleke. Det er en sak vi har jobbet med i lang, lang tid som har vært komplisert og kostbar, opplyser politiinspektøren.

Seksjon for organisert kriminalitet har særlig jobbet tett med svensk politi og Kripos i forkant av pågripelsene.

To av de pågrepne i Norge ble dimittert, mens det er ventet at sju siktede i dag eller i morgen vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo.

Den påståtte hovedmannens forsvarer, advokat Petter Bonde ved advokatfirmaet Matrix, opplyser at klienten (45) vil begjære seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

- Han nekter straffskyld etter siktelsen, sier Bonde til Dagbladet.

FORNØYD: Einar Aas, sjef ved oslopolitiets Seksjon for organisert kriminalitet, mener hans etterforskere har satt enn viktig smugleråre for narkotika ut av spill. Politiet har brukt over et år og store ressurser på å rulle opp nettverket. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD
FORNØYD: Einar Aas, sjef ved oslopolitiets Seksjon for organisert kriminalitet, mener hans etterforskere har satt enn viktig smugleråre for narkotika ut av spill. Politiet har brukt over et år og store ressurser på å rulle opp nettverket. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer