Oslos «eneste» norske murer får støtte fra Sp-topp

Anne Wøien Tingelstad (Sp) støtter et krav om fagbrev i byggebransjen. Også Raymond Johansen (Ap) er positiv.

ENIG OG UENIG: Anne Tingelstad Wøien (Sp) er uenig med murer Eirik Kornmo i at norsk ungdom ikke bør ta fagbrev i byggebransjen. Derimot støtter hun forslaget hans om et krav om fagbrev for dem som skal utføre for eksempel murerarbeid. Foto: Senterpartiet
ENIG OG UENIG: Anne Tingelstad Wøien (Sp) er uenig med murer Eirik Kornmo i at norsk ungdom ikke bør ta fagbrev i byggebransjen. Derimot støtter hun forslaget hans om et krav om fagbrev for dem som skal utføre for eksempel murerarbeid. Foto: SenterpartietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Murer Eirik Kornmo skapte i går debatt i flere medier, med sin advarsel til norsk ungdom mot å ta fagbrev i byggebransjen. I Dagbladet sa han at bransjen raseres av folk som utnytter ufaglærte utlendinger i dyp sosial nød.

Fagbrev-krav Kornmos forslag er å innføre et offentlig krav om fagbrev for dem som skal utføre for eksempel murerarbeid.

Nå får han støtte fra Senterpartiets skolepolitiske talskvinne Anne Tingelstad Wøien.

«Ja», svarer hun på Dagbladets spørsmål om hun er enig i forslaget.

Hun innrømmer likevel at det kan bli utfordrende å håndheve.

- Da må de som vinner et anbud skrive under på at de har fagfolk med kompetansebevis. Hvis det ved tilsyn viser seg at de ikke kan dokumentere det, kan de risikere straff, for eksempel en bot, sier Tingelstad Wøien.
 
Bekymret I et innlegg i Aftenposten på tirsdag veddet Eirik Kornmo «en kasse murerøl på at det om fem år ikke er noen norske fagarbeidere igjen», og avsluttet med «God sommer fra Oslos «eneste» norske murer».

Anne Tingelstad Wøien ble bekymret da hun leste gårsdagens Dagblad-intervju med Eirik Kornmo.

- Jeg frykter at foreldre som leser det tenker at «ungen min har vært dum som har valgt yrkesfag».

Hun mener problemet er at altfor få utdanner seg innen yrkesfag. Dermed skapes det sterk etterspørsel etter utenlandske ufaglærte.

FORTSATT PESSIMIST: - Byggebransjen er rasert, maleryrket er helt utradert og jeg ser at veldig mange som er 40-45 år bytter yrke fordi de er lei av lønnsnedgang og lite å gjøre, sier murer Eirik Kornmo, som i går møtte Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen. Foto: Sondre Steen Holvik
FORTSATT PESSIMIST: - Byggebransjen er rasert, maleryrket er helt utradert og jeg ser at veldig mange som er 40-45 år bytter yrke fordi de er lei av lønnsnedgang og lite å gjøre, sier murer Eirik Kornmo, som i går møtte Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

- Jo flere norske fagarbeidere vi har, jo mindre arbeid blir det igjen til de ufaglærte, sier Tingelstad Wøien. Hun sier at nesten alle som tar fagbrev får jobb, og viser til en fersk undersøkelse.

- Et nederlag
Også Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er positiv til å kreve fagbrev i byggebransjen.

- Vi må stille strengere krav, og det kan gjøres ved krav om fagbrev, men vi må se på detaljkonsekvensene først. Det er den retninga vi må gå i, sa Raymond Johansen da han igår møtte Eirik Kornmo.

Johansen innrømmet at arbeidet mot sosial dumping har vært for dårlig.

- Det er et nederlag at en murer fra Oslo oppfordrer til å ikke ta fagutdanning. Da har vi ikke vært bra nok. Han har skoen på seg og vet hvor den trykker, sa han om Kornmos frustrasjon.

- LO pådriver LO-sekretær Trude Tinnlund avviser Eirik Kornmos påstand om at LO er «i dvale», og viser til en rekke tiltak som er innført med LO som pådriver.

Blant disse er solidaransvar slik at man ikke kan unndra seg ansvar for juks ved å bruke underleverandører, og almenngjøring av tariffavtaler i blant annet byggebransjen.
Dermed blir det ulovlig å betale 30-40 kroner timen, slik Kornmo beskriver.