Kriminalitet blant barn

- Oslos gater er ikke trygge

Tor Mikkel Wara vil utvide Barnevernets myndighet for å få bukt med kriminaliteten blant barn.

FORTVILET LESNING: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener antallet lovbrudd blant barn i Oslo, og typen forseelser det er snakk om, er fortvilende. Han vil ha mer forvaring og oppjustere fullmaktene til Barnevernet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FORTVILET LESNING: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener antallet lovbrudd blant barn i Oslo, og typen forseelser det er snakk om, er fortvilende. Han vil ha mer forvaring og oppjustere fullmaktene til Barnevernet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som Dagbladet fortalte i dag, begår barn under 15 år svært alvorlige lovbrudd i Oslo sentrum.

Ifølge Oslo-politiets egne tall står ti barn under 15 år alene for hele 187 forbrytelser i hovedstaden. Blant lovbruddene er voldtekt av et barn under 14 år, brannpåsettelse, ran, trusler med kniv, heleri, biltyveri og vold mot lærer.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er opprørt over tallene på kriminalitet blant enkelte barn som Dagbladet presenterer for ham.

- Dette er jo veldig fortvilende lesning. Jeg skjønner godt at folk blir forbanna, sier han.

Forvaring

Kriminell lavalder i Norge er 15 år og Wara sier det ikke er aktuelt å senke denne per i dag. Dermed er det lite han, som justisminister, kan gjøre. Ansvaret ligger hos Barnevernet, ifølge Wara. Det er barneloven, ikke straffeloven, som er det relevante lovverket i disse sakene.

Frp-eren akter likevel å gjøre alt i sin makt for å bistå.

- Det vi som politikere kan gjøre, er å sørge for at Barnevernet har alle lovhjemler og midler de behøver, sier Wara.

Justisministeren nevner spesielt to virkemidler han vil sørge for at Barnevernet har: Forvaring og mulighet til å handle uten samtykke fra foreldre. For ifølge Wara er det åpenbart at samfunnet må skjermes fra barn som begår mange og alvorlige lovbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.