Oslos ordfører ler av Frp-politiker på Romania-tur

- Og han representerer i hvert fall ikke meg, sier byrådsleder Erling Lae (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen i Oslo Kommune ble i går plutselig klar over at Frps bystyrerepresentant og gruppeleder Henning Holstad er i Romania, og at han slett ikke skal ha vært noen tafatt turist i de monumentale maktkorridorene i Bucuresti.

Etter det Dagbladet.no får opplyst var det på hjemmesiden til den rumenske ambassaden i Norge at det gikk fram at Holstad er på et «offisielt» besøk i Romania, og at han skulle ha møter med høyerestående representanter for rumenske myndigheter.

Meldingen, som ikke var å finne på hjemmesiden sent i går kveld, utløste hoderystende aktivitet på flere kontorer i Rådhuset, og en telefonsamtale med Holstad selv skal ikke ha oppklart saken sett fra kommuneledelsens ståsted.

- Jeg ble invitert av den rumenske ambassaden til et informasjonsmøte om rumenske tiggere i Oslo. Dette syntes jeg var både interessant og relevant, og takket derfor ja, sier Holstad, som er leder av helse- og sosialkomiteen, til Dagbladet.no.

Stang ler

Ordfører Fabian Stang (H) bekrefter at han i går ble gjort kjent med Holstads utflukt og oppholdets offisielle karakter, men er mer lattermild enn opprørt.

- Hahahaha. Unnskyld at jeg ler. Min kommentar er denne: Om Holstad er i Romania er det forutsetningsvis på en velfortjent høstferie. Oslo kommune har de siste dagene ikke hatt noen delegasjon eller representant i Romania som er klarert med ordføreren eller forretningsutvalget, sier Stang til Dagbladet.no.

I et forsøk på å få oversikt over Holstads mandat, tok ordførerens kontor kontakt med byrådsleder Erling Lae (H), etter at Holstad hadde etterlatt inntrykk av at Lae hadde gått god for turen.

EGENRÅDIG: Henning Holstad (Frp) forteller at han er komitéleder 24 timer i døgnet og at han hadde et nyttig møte med en statssekretær i Romania.
EGENRÅDIG: Henning Holstad (Frp) forteller at han er komitéleder 24 timer i døgnet og at han hadde et nyttig møte med en statssekretær i Romania. Vis mer

- Han representerer i hvert fall ikke meg, sa imidlertid Lae til Dagbladet.no i går kveld.

Byrådslederen opplyser at heller ikke han hadde hørt om detaljene rundt Holstads utenlandstur før gårsdagens oppstyr i Rådhuset.

- Jeg vet ikke annet enn at Holstad er i Romania, og at kommunen definerer det som en privat reise. Jeg legger meg aldri opp i hva bystyrerepresentanter gjør.

Semioffisielt på egen regning

Holstad hevder på sin side at han informerte Erling Lae personlig på byrådslederens kontor.

- Jeg synes det er rart om han ikke husker det. Jeg informerte ham om invitasjonen, og ba ham informere ordføreren. Jeg informerte også arbeidsutvalget i helse- og sosialkomiteen. Da jeg var usikker på hva som egentlig ville komme ut av møtet reiste jeg til Bucuresti på egen regning, sier Frp-politikeren.

Han informerte også arbeidsutvalget at dersom møtet viste seg å bli matnyttig ville han eventuelt komme tilbake til hvorvidt regninga skulle betales av kommunen.

- Men var du på en offisiell reise til Romania?

Oslos ordfører ler av Frp-politiker på Romania-tur

- Jeg reiste dit som privatperson, men er jo leder av helse- og sosialkomiteen 24 timer i døgnet. Det var vel derfor jeg ble invitert. Jeg kan ikke se at jeg har gjort noe galt i denne saken, sier Holstad.

- Kommer du til å presentere regninga for kommunen?

- Det har jeg ikke tatt stilling til, svarer Holstad, som mener han hadde god nytte av møtet med den rumenske statssekretæren.

- De rumenske tiggerne i Oslo er en ting som opptar både meg og komiteen, og hele Oslo vil jeg tro. Derfor syntes jeg det var nyttig å få mer informasjon om saken fra rumensk side, sier Holstad.

Kirker og tiggere

Byrådsleder Erling Lae understreker at representantenes reiser i jobbsammenheng er forretningsutvalgets og ordførerens bord, mens han selv håndterer byrådene.

- Hvis byrådene skal representere kommunen på reiser må jeg alltid godkjenne det i forkant. Men hva bystyrerepresentantene foretar seg er ikke mitt bord, sier byrådslederen.

- Holstad sier han informerte deg personlig om turen?

- Det er riktig at han sa at han skulle til Romania. Dette var i sammenheng med at han lurte på om det fantes noen tomter i Oslo som kunne være aktuelle til å bygge en kirke for de rumenske innvandrerne i Norge. Dette fikk han en liste over. Men hvor han skal reise og hva han skal gjøre har altså ikke jeg noe med, sier Lae.

I tillegg til at Henning Holstad er leder av Helse- og sosialkomiteen i bystyret, er den omstridte forretningsmannen og politikeren også medlem av forretningsutvalget, der reisen hans altså skulle vært godkjent om den var tenkt som en representasjonsjobb.

Dagbladet.no har onsdag forsøkt å få en kommentar om Holstads møtevirksomhet fra den rumenske ambassaden i Oslo, men den har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

<B>VIL HOLDES UTENFOR:</B> Byrådsleder Erling Lae (H) vil ha minst mulig med Holstads utenlandsreiser å gjøre, siden det ikke er hans bord formelt.
<B>MILDT OPPGITT:</B> Ordfører Fabian Stang (H) gjør det klart at Holstad ikke har ryggdekning fra Oslo kommune på den uvanlige Romania-reisen.