Oslos politiske t-banekart

Ikke overraskende at byen er delt, sier valgforsker

Oslos politiske t-banekart
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samlet sett er Ap den store vinneren i hovedstaden, og går seirende ut av valget med 32 prosent oppslutning. Høyre kommer like bak med 31,8 prosent av stemmene.

I 18 år har det vært borgerlig styre i Oslo, og det er nå Miljøpartiet De Grønne (MDG) som er jokeren i kampen om hovedstaden, etter å ha fått fem mandater i bystyret.

Blått i vest, rødt i øst Men selv om det inntil videre er jevnt mellom Ap og Høyre, er det langt fra realiteten i de forskjellige bydelene.

I vestkantbydelene Ullern og Vestre Aker, får den blå blokken mer enn 70 prosent oppslutning. Øst for Akerselva, i bydeler som Alna og Grorud, får den røde blokken mer enn 60 prosent av stemmene.

Som grafikken viser, er det innbyggerne sentrumsbydelene Sagene, St. Hanshaugen, Grünerløkka og Gamle Oslo, som har gitt MDG flest stemmer.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh, har alltid forskjellene mellom bydelene vært så store. 

Ikke overraskende  - Historisk sett er det er klart store forskjeller mellom øst og vest. Politikken er tydelig blokkfelt, og skillene innad i byen er nok større enn i byer i resten av landet for øvrig. Bydelene på østkanten har alltid vært Arbeiderpartiets kjerneområdet, sier Bergh til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer