Oslos politiske t-banekart

Ikke overraskende at byen er delt, sier valgforsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samlet sett er Ap den store vinneren i hovedstaden, og går seirende ut av valget med 32 prosent oppslutning. Høyre kommer like bak med 31,8 prosent av stemmene.

I 18 år har det vært borgerlig styre i Oslo, og det er nå Miljøpartiet De Grønne (MDG) som er jokeren i kampen om hovedstaden, etter å ha fått fem mandater i bystyret.

Blått i vest, rødt i øst Men selv om det inntil videre er jevnt mellom Ap og Høyre, er det langt fra realiteten i de forskjellige bydelene.

I vestkantbydelene Ullern og Vestre Aker, får den blå blokken mer enn 70 prosent oppslutning. Øst for Akerselva, i bydeler som Alna og Grorud, får den røde blokken mer enn 60 prosent av stemmene.

Som grafikken viser, er det innbyggerne sentrumsbydelene Sagene, St. Hanshaugen, Grünerløkka og Gamle Oslo, som har gitt MDG flest stemmer.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh, har alltid forskjellene mellom bydelene vært så store. 

Ikke overraskende  - Historisk sett er det er klart store forskjeller mellom øst og vest. Politikken er tydelig blokkfelt, og skillene innad i byen er nok større enn i byer i resten av landet for øvrig. Bydelene på østkanten har alltid vært Arbeiderpartiets kjerneområdet, sier Bergh til Dagbladet.

Han syns ikke de store forskjellene kommer som noen overraskelse.

- Skillene henger sammen med innbyggernes sosioøkonomisk bakgrunn. Historiske og kulturelle forskjeller i Oslo henger igjen egentlig helt siden demokratiet ble innført og arbeiderne bodde på østkanten og middelklassen på vestkanten, sier Bergh, som tilføyer at han tror velgerne er «mer opptatt av større saker enn hva som kan være gunstig for egen lommebok».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram