NEKTER FOR SVART OMSETNING: Sajjad Hussain sier han er enig med Skatt Øst når det gjelder manglende beskatning for utleie av boliger i Oslo, men at det overhodet ikke er grunnlag for siktelsen som nå er utarbeidet av politiet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
NEKTER FOR SVART OMSETNING: Sajjad Hussain sier han er enig med Skatt Øst når det gjelder manglende beskatning for utleie av boliger i Oslo, men at det overhodet ikke er grunnlag for siktelsen som nå er utarbeidet av politiet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Oslos ukjente dagligvareprins siktet for svarte millioner

Sajjad Hussain (36) ekspanderer Lime-kjeden samtidig som politiet etterforsker ham for store, skjulte inntekter i hans tidligere butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens butikkeieren Sajjad Hussain (36) kjørte rundt i byen i Jaguar, leide ut flere leiligheter i Oslo og anskaffet en mobiltelefon til 28 000 kroner, skulle han ut fra selvangivelsen ikke hatt råd til livets opphold overhodet, ifølge skattemyndighetene.

Nå er han siktet for omfattende skattejuks og kalt inn til rettslig avhør, midt i 36-åringens oppbygning av den allerede rundt 25 butikker store dagligvarekjeden Lime Minipris i hovedstaden.

- Hele siktelsen er feil, det er ikke grunnlag for dette, sier Hussain selv til Dagbladet.

Sikret luksusbiler Etter razziaer og bokettersyn i fire av forretningene som ble knyttet til Sajjad Hussain i 2010 - tre Joker-butikker på henholdsvis Tøyen og Frogner og en Spar-butikk på Ammerud - mener avdeling for skattekrim i Skatt Øst å ha avdekket en drift preget av svarte penger fra 2004 til 2009.

Etter en anmeldelse fra skattejegerne ble Hussain 24. mars i år siktet av Romerike politidistrikt for unndragelser av skatt, moms og arbeidsgiveravgift som beløper seg til
5 670 435 kroner, etter det Dagbladet erfarer.

Påtalemyndigheten regner denne summen som utbytte av straffbare handlinger og har derfor bedt om store heftelser i forretningsmannens leiligheter og kjøretøy i Oslo:

• To luksus-SUV-er av merket Porsche Cayenne, begge 2013-modeller.
• To seksjoner i Jens Bjelkes gate på Tøyen, samme bygning som Lime-kjeden har hovedkontor og Hussain har boligadresse.
• To seksjoner i nabokvartalet i Eiriks gate.
• En kiosk/butikk-bygning på Oppsal

Politiet mener tinglyste kjøpekontrakter viser at Hussain var i ferd med å selge unna flere eiendommer i forbindelse med skattevedtaket og at det derfor hastet med å sikre verdiene for myndighetene.

- Åtte millioner i svart inntekt Ifølge siktelsen tjente Hussain personlig i 2004-2009 rundt 8,1 millioner kroner mer enn han har oppgitt i selvangivelsen.

Dagbladet har fått tilgang til Skattekontorets vedtak i saken fra 4. mars i år og bakenforliggende rapporter, der det framgår at granskerne mener mye av Sajjad Hussains økonomi ble holdt skjult for myndighetene i seksårsperioden.

«Kontrollen i butikkene viser at skattyter gjennom disse må ha hatt inntekter som ikke er bokført, og som må være tatt ut av virksomheten av ham. Kontroll av skattyters forhold har avdekket at han har hatt uoppgitte leieinntekter på flere leiligheter som han eier. Det er også fremkommet at skattyter har ført opp et lån fra DNB dobbelt samt et privat lån som ikke kan dokumenteres. Privatforbruksberegninger for inntektstårene 2006, 2007 og 2008 viser at skattyter må ha hatt inntekter langt utover det som er oppgitt i selvangivelsene», mener Skattekrim.

Rapportene slo fast at butikkenes bokførte bruttofortjeneste ikke rimte med tilsvarende butikker i samme kjede.

Fattig på papiret Ifølge granskerne haddde Sajjad Hussain hatt «negativt privatforbruk» i flere år, med andre ord at han på papiret ikke hadde penger å leve for i det hele tatt.

I 2008 hadde Hussain for eksempel offisielt bare tilgang på 34 156 kroner direkte, mens han i virkeligheten så ut til å ha brukt eller overført 3,3 millioner kroner. Selv etter at skattegranskerne hadde korrigert for avdekket svart omsetning og skjulte leieinntekter, gjensto det 604 011 kroner av dette tallet.

Etter det Dagbladet forstår, manglet Hussain på papiret over én millioner kroner dette året bare for å kunne ha det Statistisk Sentralbyrå regner som et normalt forbruk.

Også Hussains kone sto enkelte år uten en krone til forbruk ifølge Skattekrims analyser. Samtidig hadde Sajjad Hussain beviselig til salt i maten.

«Det er ingenting som tyder på at han har et sparsommelig eller lavt forbruk», skriver skattekrim-avdelingen, som blant annet pekte på at:

• Hussain hadde i perioden disponert flere biler av merkene Jaguar og Audi
• Under razziaen ble det funnet et bilag som viste at Hussain skal ha kjøpt den eksklusive mobiltelefonen Nokia 8800 Diamond for 28 000 kroner.
• Hussain eide en rekke leiligheter og var tilknyttet flere bedrifter

Sjekket sigarettsalg Mens noen av det antatte skattejukset er basert på forbruksberegninger og teoretisk lønn for butikkarbeidere som granskerne ikke fant identiteten til, mener de også å ha avslørt store konkrete uregelmessigheter rundt omsetningen av bestemte varer, særlig sigaretter.

I ett av driftsselskapene beregnet Skattekrim at det ble omsatt blant annet tobakksvarer svart for 700 000 - 1,5 millioner kroner årlig fra og med 2004 til 2009. Skattekrim festet heller ingen lit til at mange av avvikene skyldtes tyverier.

«Mens normalt svinn i Joker-butikker er i størrelsesorden 3 %, er det i skattyters butikker på Oslo øst helt oppe i 8 %», konstaterte Skatt Øst.

Romerike politidistrikt vil ikke kommentere innholdet i den ferske siktelsen.

- Vår rolle her er at vi har avlastet Oslo politidistrikt med å ta denne saken, sier politiinspektør Harald Engøy til Dagbladet.

- Må gjennomgå alt Sajjad Hussain sier han ikke kjenner seg igjen i etterforskningen.

- Hele politiets siktelse er feil, det er ikke grunnlag for dette. Når  det gjelder utleieseksjonene i skattesaken er jeg stort sett enig med Skatt Øst, men resten skal vi nå gå grundig gjennom. Skatt Øst har brukt fire år på dette. Da må vi få bruke noen månder til å gjennomgå det med nye revisorer, regnskapsførere og advokater. Jeg har forstått det på revisoren vår nå som at disse beløpene kommer til å bli mye mindre når vi får ryddet opp, sier Sajjad Hussain til Dagbladet.

Han mener forbruksberegningene skattegranskerne har brukt, ikke tar høyde for at han har et mer moderat forbruk en den jevne nordmann.

- Det er veldig stor forskjell på om de har beregnet ut fra vanlig forbruk for en nordmenn eller en pakistaner. Jeg trenger for eksempel ikke gå på restaurant eller ut og drikke på byen hele tida. Og i den perioden de snakker om var jeg faktisk fattig, sier 36-åringen

- Hva med de dyre bilene og de andre verdiene Skattekrim peker på?

- Jeg har alltid hatt dyre biler. De er fullt belånt, og det er flere av eiendommene også.

- Gratisarbeid Lime-sjefen mener blant annet at Skattekrims beregninger av svart arbeidskraft basert på butikkenes åpningstider og grunnbemanning ikke tar høyde for at han selv skal ha jobbet 14-18 timer daglig.

- I tillegg har folk i familien jobbet gratis. Det er ikke grunnlag for å kalle dette svart arbeid. Dessuten er det dokumentert at vi har betalt skatter og avgifter og hatt vanlige, lønnede ansatte, sier Hussain.

Han nekter for at blant annet store mengder tobakksvarer har blitt omsatt svart.

- Det er svinn, svinn, svinn og ingenting annet. Det eneste dumme vi har gjort er å ikke anmelde tyverier fra kunder og ansatte. Som de fleste dagligvarebutikker gjør, bare kaster vi ut ansatte som stjeler i stedet for å anmelde, siden alt blir henlagt likevel, sier Hussain.

Solgte eiendom i fjor Hussain bekrefter overfor Dagbladet at han har solgt eller prøvd å selge verdier mens skattesaken pågikk, men avviser at intensjonen var å unndra dem for heftelser.

- Skattesaken var da glemt fra min side, den starta jo helt tilbake i 2010. I fjor solgte jeg to eieindommer og i noen andre har det vært inngått kjøpekontrakter. Jeg skulle bruke pengene til å investere mer i Lime og blant annet opprette eget grossistledd, sier butikkgründeren til Dagbladet.

Selve heftelsene vil bli tema i et rettsmøte seinere i vår.

Hussain understreker at det ikke er dokumentert lignende forhold som i skattesaken ved Lime-butikkene.

- Dette var fra min tid med butikker under Norgesgruppen. I Lime har vi hatt alle offentlige etater på besøk og har ikke fått noen bøter eller noe slikt.

- Hvilken effekt har den negative oppmerksomheten rundt denne saken for Lime-kjeden?

- Jeg er vant med det nå. Lime har vært i media siden oppstarten for to år siden. Jeg vet om flere andre butikker i de store kjedene der ting ikke er som det skal, men de er under de paraplyene og får ikke noe oppmerksomhet, sier Hussain.

HEFTELSER: Lokaler Hussain eier i Tambourgården på Tøyen er blant seksjonene som politiet nå vil sikre seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
HEFTELSER: Lokaler Hussain eier i Tambourgården på Tøyen er blant seksjonene som politiet nå vil sikre seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer