Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslos ulovlige slum

Opptil flere tusen mennesker bor klemt sammen på små tomter mellom tungindustri, sterkt trafikkerte veier og oppsamlingsplasser for kasserte maskiner.

SKJULT UNDERKLASSE: Jan Bøhler (AP) frykter at flere tusen mennesker bor i kummerlige og ulovlige brakkebyer som ingen har oversikt over. Foto: Nina Hansen
SKJULT UNDERKLASSE: Jan Bøhler (AP) frykter at flere tusen mennesker bor i kummerlige og ulovlige brakkebyer som ingen har oversikt over. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nord-Øst i Oslo finnes hele brakkebyer som få vet om.

Jan Bøhler, leder i Oslo Arbeiderparti, var med da Dagbladet besøkte den ulovlige brakkebyen i Verkseier Furulundsvei.

- En av Groruddalens største fyllingsplasser lå her. De forsøkte å legge Postens brevsentral hit, men så ble det for dyrt å ta hånd om spesialavfallet i grunnen, og brevsentralen ble lagt til Lørenskog i stedet, sier han videre.

Nå er det polakker, svensker, finner, tyskere, litauere og nordmenn som bor her i stedet. Mange er pendlere, andre bor fast. Det er et enormt kompleks bestående av åtte brakkerigger, med 30 brakker i hver rigg. I tillegg står det flere store brakkerigger på nabotomtene. Kanskje bor det mer enn fem hundre mennesker bare på disse tomtene, tror Bøhler.

- Ulovlige
Plan og bygningsetaten i Oslo bekrefter at brakkerigget er ulovlig, og sier det finnes flere slike i Groruddalen.

- Enten er de satt opp ulovlig, eller så har de stått lenger enn hva det er gitt tillatelse til, eller så kan det være en annen grunn. De to første grunnen er de vanligste, sier etatens informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig til Dagbladet.

TRANGE BOFORHOLD: Jaroslaw Fras (t.v), Piotr Wawrzyniak (stående) og Tomasz Seeraszew nyter kveldssola i brakkebyen i Oslo. Foto: Lars Lindqvist
TRANGE BOFORHOLD: Jaroslaw Fras (t.v), Piotr Wawrzyniak (stående) og Tomasz Seeraszew nyter kveldssola i brakkebyen i Oslo. Foto: Lars Lindqvist Vis mer

- Er det mange slike ulovlige brakkerigg i Groruddalen?

- Vi har påvist at det er en del ulovlige brakkerigger, sier Hovig, som ikke vil gå inn på hvor mange.

- Har ikke noe valg
Tyskeren Ingo Fripon har bodd i brakkebyen i Verkseier Furulundsvei i to år, mens naboen Henrie Döring har bodd der i 2,5 år. Dagbladet fikk lov til å komme inn og kikke på brakka til tyskerne som selv tipper at den er på rundt tolv kvadrat. Mikrobølgeovn, kaffekoker og vifte står sirlig plassert oppå hverandre for å få plass til mest mulig i det lille rommet som fungerer som kjøkken, stue og soverom.

- Det er billig, og jeg har ikke noe annet valg. Jeg reiser hjem til Tyskland en gang i måneden for å være sammen med kona og barna mine som er 13 og 15 år, forteller Fripon til Dagbladet.

- Synd på barna
Tomasz Seeraszewica fra Polen har bodd i brakkebyen i et år. Også han jobber til daglig som snekker. To ukers leie i de små brakkene koster han 1800 kroner. Egentlig synes han det er helt greit å bo der, men han tror at norske leiligheter har langt bedre standarder.

- Vi fikk beskjed om at det ikke lønnet seg å finne et sted å bo på egen hånd, fordi det ville bli langt dyrere. Men vi har fått beskjed om at vi snart må flytte, men vi vet ikke hvor det blir, forteller han.

ET ÅR I BRAKKE: Tomasz Seeraszewica fra Polen har bodd i brakkebyen i et år. Foto: Lars Lindqvist
ET ÅR I BRAKKE: Tomasz Seeraszewica fra Polen har bodd i brakkebyen i et år. Foto: Lars Lindqvist Vis mer

Beboerne vet at det bare skal bo en person i hver brakke. Mario Körber, en tredje tysk nabo, har sett barn bo i brakkebyen.

- Jeg synes synd på dem som savner familiene sine så mye at de henter kone og barn og lar dem bo her. Det blir jo veldig trangt, og det er jo ikke noe for en unge å gjøre her. Jeg har vært her i to og et halvt år, og det er virkelig som å bo i en kaninboks.

- Dette er en slum
Mange av beboerne ønsker ikke snakke med Dagbladet. Men en beboer drister seg til å si «dette er en slum» før han går videre.

Jan Bøhler forteller Mario Körber om fyllinga som ligger under asfalten.

- Jaha. Da håper jeg asfalten er tett, man vet jo ikke hva som skjuler seg i bakken under, sier han litt bekymret.

Tomta i Verkeseier Furulundsvei eies av Oslo kommune, som leier den ut til et selskap, som så leier videre ut til tre andre selskaper. Ifølge Dagbladets opplysninger har disse tre firmaene enten har kjøpt eller leid ut brakkene til sine arbeidstakere.

image: Oslos ulovlige slum

Dagbladet har i løpet av helgen vært i kontakt med flere representanter for selskapet som leier tomta av kommunen. Selskapets daglige leder har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!