Oslos varaordfører om Sri Lanka-tragedien: - Jeg har ikke ord

Besøkte nylig angrepne byer på Sri Lanka.

DYPT ENGASJERT: - Hadde de invitert meg nå, hadde jeg dratt med en gang, sier Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam etter angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka i dag 1. påskedag. Hun var nylig selv i byene Negombo, Batticaloa og hovedstaden Colombo, som er rammet av tragedien. Her er hun på et bilde fra 2016. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
DYPT ENGASJERT: - Hadde de invitert meg nå, hadde jeg dratt med en gang, sier Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam etter angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka i dag 1. påskedag. Hun var nylig selv i byene Negombo, Batticaloa og hovedstaden Colombo, som er rammet av tragedien. Her er hun på et bilde fra 2016. Foto: Vidar Ruud/NTB ScanpixVis mer

Da Dagbladet idag ringte Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), var hun fortvilet over nyheten om angrepene i byer hvor hun selv nylig var: Negombo, Batticaloa og hovedstaden Colombo.

Minst 156 skal være drept, i angrep på kirker og hoteller.

- Jeg har ikke ord, sier hun først.

Selv om Kamzy er oppvokst i Oslo, har hun både far og mor fra Sri Lanka, og er dypt engasjert i gjenoppbyggingen av det tidligere krigsherjede landet.

- Har tapt sin kamp

Da hun besøkte landet i januar i år, var det på invitasjon fra en tverrpolitisk, lokal tenketank som jobber for å gjenreise Sri Lanka.

- Det var en så fin blanding av folk, som ga meg så mye håp, og så skjer dette ... Jeg synes det er så utrolig feigt. Enhver som tyr til vold har gått tom for argumenter, og har tapt sin kamp, sier hun.

Religiøse motsetninger kan se ut til å ligge bak dagens angrep på blant annet kirker, men Kamzy så ikke under sitt opphold i januar, med egne øyne, at det var spent mellom tilhengere av ulike religioner.

- Ting tyder på at dette er et koordinert og målrettet angrep mot kristne. Det er veldig uvanlig for Sri Lanka, sier Sky News’ korrespondent Tom Cheshire.

- Ville dratt med én gang

Kamzy har foreløpig ikke fått meldinger om at folk hun kjenner er rammet. Hun oppfordrer alle i Norge til å vise sin solidaritet med Sri Lanka, og spesielt dem som har røtter i landet.

- Jeg mener at vi har et felles ansvar, vi som er privilegerte og bor i den vestlige verden, til å bidra med den kompetansen og de ressursene vi har.

- Hvor ødeleggende tror du dette er for gjenoppbyggingen?

- Det er selvfølgelig ødeleggende, både rent fysisk med de materielle ødeleggelsene, men også det å leve med frykt, sier hun, og forklarer at det nå har gått ei stund da folk har følt seg tryggere og ikke har gått rundt og følt på den samme frykten som lå over Sri Lanka i årene med krig.

- Når vil du reise til Sri Lanka igjen?

- Hadde de invitert meg nå, hadde jeg dratt med en gang, sier hun - men legger til at planen fram til nå har vært å dra etter det norske valget i høst.